Πολιτική

Πρέσπες: LIVE η υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό

Πρέσπες: LIVE η υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό
Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία για το Σκοπιανό σε μία τελετή γεμάτη συμβολισμούς στις Πρέσπες. Οι πολίτες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛΑΣ. ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ με τις ομιλίες τους σφράγισαν τη συμφωνία για το Σκοπιανό στις Πρέσπες και συγκεκριμένα στο χωριό Ψαράδες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία, έπειτα από τους χαιρετισμούς των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Τη συμφωνία υπέγραψε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Η συμφωνία για το #Σκοπιανο υπεγράφη στις #Πρεσπες

Gepostet von pagenews.gr am Sonntag, 17. Juni 2018

Δείτε LIVE εικόνα από τις Πρέσπες:

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

11:51 Με σκάφος Τσίπρας – Ζάεφ στην πΓΔΜ. Εκεί θα παραθέσει δείπνο ο Ζάεφ.

11:47 Ο Ζέφ έβγαλε την γραβάτα του και την έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα

11:41 Υπέγραψε και ο Μάθιου Νίμιτς

11:40: Υπεγράφη η συμφωνία για το Σκοπιανό

Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικόλά Ντιμιτρόφ υπογράφουν την ιστορική συμφωνία


Η ομιλία του Ζόραν Ζάεφ

“Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία” είχε πει ο Αριστοτέλης.. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα. Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των δυο χωρών και μπορεί να μετατοπίσει βουνά.

Τις 3 τελευταίες δεκαετίας διδαχτήκαμε πολλά πράγματα. (…) Πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία και διαρκώς επαναλαμβαναμε ότι οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη, ώστε να επικρατεί ειρήνη και στον κόσμο.

Αυτό που επίκειται είναι να ανοίξουμε τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, για συνεργασίες χωρίς εντάσεις. Να οικοδομήσουμε κοινή ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.

Σε όσους είναι κατά της συμφωνίας απευθύνω μήνυμα ότι οι πολίτες μας επιθυμούν την κυριαρχία του δικαίου, της ειρήνης της ελευθερίας. Οι αντίπαλοι της συμφωνίας έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την σημερινή συμφωνία γιατί ενωθήκαμε όλοι για την επίλυση του προβλήματος!


11:26: Στο βήμα ο Ζόραν Ζάεφ


11:20: Επεισόδια στο συλλαλητήριο


Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Συναντιόμαστε σήμερα εδώ στις Πρέσπες, με φόντο το τριεθνές, στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία.

Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορική ευθύνης. Για να απευθυνθούμε στους λαούς μας και στους λαούς των Βαλκανίων.

Λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας, χτυπημένους από περιφερειακές, διεθνείς αλλά και αδελφοκτόνες συρράξεις, εθνοκαθάρσεις, αλλαγές συνόρων, παραχαράξεις της αλήθειας, την επιβολή και την κυριαρχία του φόβου.

Βρισκόμαστε εδώ για να διαπράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον. Φίλε Ζόραν, όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Η κοινή μας βούληση ξεπέρασε τους φόβους.

Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη μέρα για να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία από τη μέρα των γενεθλίων του Μ.Νίμιτς που επί 24 χρόνια παλεύει για αυτό το θέμα.

Κλείνοντας θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι είναι λάτρης της βαλκανικής μουσικής. Στη βαλκανική παράδοση εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια.

Εξέχουσα θέση κατέχουν και τα τραγούδια της χαράς που υμνούν τη γέννηση και την ομορφιά της φύσης και των ανθρώπων. Ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε σήμερα εδώ, μαζί στις Πρέσπες. Στόχος μας είναι το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται για πολλές γενιές ακόμη, στη γλώσσα μας και στη γλώσσα σας.

Οι λαοί μας χόρτασαν από μοιρολόγια. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τη γέννηση του κοινού μας μέλλοντος, να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια.


Στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ

Ιστορική χειραψία Τσίπρα – Ζάεφ

Έφθασε ο Αλέξης Τσίπρας

Έφτασε στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Έφτασε ο Νίκος Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έφτασε και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Κότζιας πριν πει… οτιδήποτε, τραγούδησε το “Happy Birthday” στον Μάθιου Νίμιτς που σήμερα έχει τα γενέθλιά του!

Το πρόγραμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες.

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει μαζί με:

  • τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά,
  • τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,
  • την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι,
  • τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και
  • την Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ θα μεταβεί εκεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα.

Αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για την προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς.

Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Γεύμα στην πΓΔΜ μετά την υπογραφή της συμφωνίας

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο.

Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης:

  • ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος,
  • ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και
  • βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας.

Το παρών θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την πΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Δείτε εικόνες από το σημείο υπογραφής της συμφωνίας:

Συλλαλητήριο στο Πισοδέρι

Στο μεταξύ, συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Πισοδέρι του δήμου Πρεσπών, στις 11 το πρωί.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους πολίτες στη συγκέντρωση στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας- Πισοδερίου για να «φωνάξουμε πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Διεθνές ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρέσπες: Πηγή πλούτου, ζωής και πολιτισμού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments