Αυτοδιοίκηση

Δήμος Αμαρουσίου: Δυσμενείς συνθήκες για τη δημόσια υγεία

Δήμος Αμαρουσίου: Δυσμενείς συνθήκες για τη δημόσια υγεία
Ανυπαρξία μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος στο Δήμο Αμαρουσίου.

Κατά τις δύο νέες αυτοψίες που διενέργησε χθες η Περιφέρεια Αττικής στο Μαρούσι διαπιστώθηκε ανυπαρξία μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και δυσμενείς συνθήκες για τη Δημόσια Υγεία, στην έκταση όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά την περασμένη Παρασκευή και «επί χρόνια λειτουργεί παράνομα ως χώρος αποθήκευσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων καθώς και απόσυρσης οχημάτων του δήμου Αμαρουσίου», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Περιφέρεια, η πρώτη αυτοψία έγινε νωρίς το πρωί από κλιμάκιο της υπηρεσίας Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε συγκριτικά με προηγούμενους ελέγχους. Στη σχετική έκθεση επισημαίνεται ότι από την «απόθεση βιολογικών αποβλήτων, απορριμμάτων οικιακού τύπου και όλων των αδρανών υλικών, σε συνδυασμό με την βλάστηση, δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δυσμενείς καταστάσεις σε βάρος της υγείας των περιοίκων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα».

Κατά τη δεύτερη αυτοψία από κλιμάκιο της υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής το μεσημέρι, διαπιστώθηκε εκ νέου η ανυπαρξία μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, όπως σύστημα διευθέτησης ομβρίων και συλλογής-επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, ενώ δεν επιδείχθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων όπως απαιτείται από το θεσμικό πλαίσιο, για εγκαταστάσεις όπου εκτελούνται εργασίες μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης στερεών αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα που καταγράφηκαν μετά την πυρκαγιά και στους δύο ελέγχους, μεταξύ άλλων, είναι:

– βιολογικά απόβλητα κήπων – πάρκων, μαζί με σακούλες απορριμμάτων οικιακού τύπου

– μεγάλες ποσότητες από μπάζα οικοδομών (τούβλα, οικοδομικά στοιχεία κ.λπ.)

– άδεια βαρέλια – δοχεία από ορυκτέλαια που χρησιμοποιούνταν για συμπλήρωση λιπαντικών ελαίων στα οχήματα

– τρία presscontainer με άγνωστο περιεχόμενο από όπου υπήρχε διαρροή υγρών αποβλήτων στο έδαφος με δυσοσμία

– συγκεντρωμένα λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικές γλάστρες, βαρέλια, παλιά σίδερα, παλιά αντικείμενα, μοκέτες και μεγάλοι μεταλλικοί κάδοι για μπάζα

– μεταλλική χοάνη γεμάτη με απορρίμματα οικιακού τύπου, κάτω από την οποία υπήρχε presscontainer, εγκατάσταση η οποία χρησιμοποιείται για μεταφόρτωση απορριμμάτων

– διάσπαρτα σταθμευμένα αυτοκίνητα και εξοπλισμός του δήμου (απορριμματοφόρα, σκαπτικά μηχανήματα, μπουλντόζες κ.λπ.)

– εγκαταλειμμένα δημοτικά λεωφορεία, φορτηγά, επιβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλα μηχανάκια.

Στις εκθέσεις επισημαίνεται επίσης, ότι «στο χώρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, υπήρχε ακόμη έντονη δυσοσμία από την πυρκαγιά της Παρασκευής, η οποία έφτανε έως τη συμβολή των οδών Σωρού και Μεσογείων, όπου λειτουργεί μεγάλη εγκατάσταση ιδιωτικού σχολείου».

Υπενθυμίζεται ότι από προηγούμενους ελέγχους (2003 και 2016) στο συγκεκριμένο χώρο, είχε επιβληθεί πρόστιμο συνολικού ύψους 22.000 ευρώ, ενώ η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής, επικαλούμενη την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος, είχε καλέσει τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει σε άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων, να προβεί σε καθαρισμό του χώρου και να μεριμνήσει για τη σύννομη αδειοδότηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων «χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο συμβάν της Παρασκευής».

Από την πλευρά του, ο δήμος με σημερινή του ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι «στον δήμο Αμαρουσίου δεν λειτουργεί καμία παράνομη χωματερή» και αντιθέτως επιρρίπτει ευθύνες στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για «όσα συμβαίνουν στο ΧΥΤΑ Φυλής».

Μάλιστα, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, εγκαλεί την κ. Δούρου γιατί «εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί να υλοποιήσει ένα νέο, ρεαλιστικό περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, αφού η ίδια ακύρωσε τον σχεδιασμό που ήδη υπήρχε». Επίσης κατηγορεί την Περιφέρεια ότι εκδίδει «ψευδείς ανακοινώσεις» σε βάρος του και δηλώνει ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό. Στο συγκεκριμένο χώρο, προσθέτει, «γίνεται προσωρινή εναπόθεση αποκλάδων και ογκωδών αντικειμένων, τα οποία μεταφορτώνονται σε μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα προς μεταφορά στο ΧΥΤΑ ή το ΕΜΑΚ, και οπωσδήποτε «δεν εναποθέτονται απορρίμματα».

Σημειώνεται πάντως, πως στις εκθέσεις των αυτοψιών που διενήργησαν οι Διευθύνσεις της Περιφέρειας, περιλαμβάνονται φωτογραφίες που έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του δήμου Αμαρουσίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments