Υγεία

Έρευνα: Σχεδόν το ένα τρίτο των Αυστραλών πάσχει από στέρηση ύπνου

Έρευνα: Σχεδόν το ένα τρίτο των Αυστραλών πάσχει από στέρηση ύπνου
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αυστραλοί στον ύπνο τους.

Από «κοινωνικό τζετ-λαγκ» υποφέρει σχεδόν το ένα τρίτο των Αυστραλών, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine, αποκάλυψε ότι το 31% των ερωτηθέντων έπασχε από «κοινωνικό τζετ-λαγκ»- μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο ξυπνά τουλάχιστον μία ώρα πιο νωρίς για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όπως να φθάσει έγκαιρα στην εργασία του.

Ο Ρόμπερτ Άνταμς, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, που ειδικεύεται στον ύπνο και ήταν επικεφαλής της έρευνας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό είναι πιο πιθανό να ασθενήσουν σοβαρά ή να αποκοιμηθούν εν ώρα εργασίας.

Είναι επίσης πιθανόν να πάνε αργά για ύπνο, να ξυπνήσουν κουρασμένοι, να πηγαίνουν καθυστερημένοι ή και άρρωστοι στην εργασία τους.

Ο Άνταμς εντόπισε τους υπολογιστές και τα έξυπνα τηλέφωνα ως έναν σημαντικό παράγοντα διαταραχής του ύπνου καθώς το μπλε φως που εκπέμπεται από τις συσκευές διαταράσσει τους κύκλους της μελατονίνης με αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος να παραμένει άγρυπνος.

Οι ειδικοί στην Αυστραλία διαπιστώνουν οτι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη κατάσταση όπου εκατομμύρια πολίτες δεν καταφέρνουν να έχουν έναν ποιοτικό ύπνο, απαραίτητο για μία ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Από την έρευνα αποκλείστηκαν εκείνοι που δουλεύουν νυχτερινή βάρδια καθώς και εκείνοι με κυκλικό ωράριο.

Διαβάστε Eπίσης

Ακμή: Πώς επηρεάζεται από τη στάση που κοιμόμαστε;

Επανάσταση στον ύπνο – Τι συμβαίνει με τα Σαββατοκύριακα

Πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη

Εφαρμογή σε κινητό παρέχει συμβουλές σε όσους έχουν διαταραχές ύπνου