Διεθνή

Νέες απειλές Ερντογάν σε ΗΠΑ: Σταματήστε πριν να είναι αργά

Νέες απειλές Ερντογάν σε ΗΠΑ: Σταματήστε πριν να είναι αργά
Σε άρθρο του στους New York Times, ο Ερντογάν κάνει αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά τονίζει ότι η συμμαχία τους είναι στο όριο της διάλυσης.

Επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών διατρέχει κίνδυνο, μετά τις εντάσεις που έχουν προκύψει μεταξύ Αγκύρας και Ουάσινγκτον.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών και προειδοποιεί πως η της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι στο όριο της διάλυσης, εξαιτίας της διαμάχης των δύο χωρών για διάφορα ζητήματα, όπως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, τη σύγκρουση στη Συρία, τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος Τούρκων υπουργών και τελευταίο χτύπημα τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου την Παρασκευή που προκάλεσε νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό.

Στη συνέχεια τονίζει πως οι ΗΠΑ υπονομεύουν τα ίδια τα συμφέροντά τους με τις μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας και προειδοποιεί ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει νέες συμμαχίες.

«Πριν να είναι αργά, η Ουάσινγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές», γράφει ο Ερντογάν και συνεχίζει: «Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης της μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα απαιτήσει να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προειδοποίησε.

«Οι ΗΠΑ επανειλημμένα και σταθερά απέτυχαν να αντιληφθούν και να σεβαστούν τις ανησυχίες του τουρκικού λαού. Αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και αποδείξουν ότι κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει του έθνος μας, τότε η συμμαχία μας μπορεί να είναι σε κίνδυνο», συνέχισε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη, παράλογη και απόλυτα επιζήμια για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ σε Τούρκους υπουργούς, για την υπόθεση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Τέλος, στο άρθρο του κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις καθυστερήσεις στο τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, στο πρόσωπο του οποίου η Άγκυρα βλέπει τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments