Video

Παναγία Σουμελά: Δείτε LIVE τη Θεία Λειτουργία

Παναγία Σουμελά: Δείτε LIVE τη Θεία Λειτουργία
Παναγία Σουμελά, η Μεγαλόχαρη. LIVE η Θεία Λειτουργία.

Παναγία Σουμελά, το σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού.

Παρακολουθήστε live από την ΕΡΤ τη θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.

Παναγία Σουμελά: Δείτε LIVE τη Θεία Λειτουργία

Παναγία Σουμελά: Οι εορταστικές εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, στις 4 το απόγευμα, με τη διανομή νηστίσιμης σούπας (σορβά).

Αργότερα έγινε η υποδοχή των τριών εικόνων, ακολούθησε Μέγας Εσπερινός και λιτανεία και η σημερινή μέρα κλείνει με καλλιτεχνικό παραδοσιακό πρόγραμμα.

Σήμερα, γίνεται η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.

Θα ακολουθήσει επίσημη λιτάνευση των εικόνων και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Λεωνίδα Ιασονίδη, έργου του γλύπτη Γ. Κικώτη, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ποντιακά σωματεία.

Τέλος, για μια χρονιά ακόμη προβλέπεται να δοθούν, όπως κάθε χρόνο, υποτροφίες από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε δύο μαθητές του γενικού λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των παιδιών του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 13 Απριλίου του 2003.


Παναγία Σουμελά: Η Παναγία των Ποντίων απανταχού της γης


Χρόνια πολλά, καλή Παναγιά σε όλους!


Παναγία Σουμελά: Η ιστορία της

Το παλιό ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά ήταν για δεκαέξι αιώνες σημείο αναφοράς και πνευματικό κέντρο τεράστιας ακτινοβολίας και ιστορικής σημασίας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι πέραν των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, ιδιαιτέρως των Κομνηνών και του Αλεξίου του Γ’, που υπήρξε και ο πιο σημαντικός δωρητής της εκείνα τα χρόνια.

Πολλοί ισχυροί Οθωμανοί σουλτάνοι επέκτειναν τα προνόμιά της επικυρώνοντας τα, με διατάγματα τους και προσφέροντας σημαντικές δωρεές προς το μοναστήρι.

«Είναι η Παναγία του Όρους Μελά. Το «στου» στα ποντιακά προφέρεται «σου» και έτσι γίνεται η Παναγία που βρίσκεται στο όρος Μελά (στου όρους Μελά), Παναγία Σουμελά», λέει ο Βλάσης Αγτζίδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 οι ελάχιστοι εναπομείναντες μοναχοί της παλιάς μονής, που είχαν ήδη προλάβει να υποστούν δοκιμασίες, ληστείες, διωγμούς, ακολούθησαν τη μοίρα των χιλιάδων προσφύγων και ήρθαν στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments