Διεθνή

Πέθανε ο Κόφι Ανάν

Πέθανε ο Κόφι Ανάν
Πέθανε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σε ηλικία 80 χρόνων.

Σε ηλικία 80 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κόφι Ανάν πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στην Ελβετία. Αρρώστησε στην Γενεύη μόλις μετά από το ταξίδι του στην Νότιο Αφρική, και είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στην Βέρνη.

Ήταν παντρεμένος με τη Σουηδή δικηγόρο και καλλιτέχνη, Νάνε Ανάν και μαζί είχαν αποκτήσει τρία παιδιά.

Σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Κόφι Ανάν (Kofi Annan Foundation”), αναφέρει ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, πέθανε «γαλήνια το Σάββατο 18 Αυγούστου, μετά από σύντομη ασθένεια». Η σύζυγος και τα τρία παιδιά του βρίσκονταν δίπλα του, τις τελευταίες αυτές ημέρες, προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει σημειώνοντας ότι θα ανακοινωθεί σύντομα το «πώς θα τιμηθεί η αξιόλογη ζωή του».

Ο Κόφι Ανάν είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το 1997 μέχρι το 2006. Το όνομά του είχε συνδεθεί με την πρότασή του για την επίλυση του Κυπριακού, μια πρόταση όμως που απορρίφθηκε από τον Κυπριακό λαό.

Κόφι Ανάν: Τα επιτεύγματα της θητείας του ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσπάθησε «να φέρει τον Οργανισμό κοντά στον κόσμο». Στα επιτεύγματα της θητείας του συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999), η απομάκρυνση του Ισραηλινού Στρατού από τον Νότιο Λίβανο (2000), καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών προβλημάτων του πλανήτη (AIDS, φτώχεια, κ.ά.). Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments