Διεθνή

Τουρκία: Το τερμάτισαν – Κομματιάζουν και καίνε αμερικανικά δολάρια

Τουρκία: Το τερμάτισαν – Κομματιάζουν και καίνε αμερικανικά δολάρια
Οργή στην Τουρκία για τις ΗΠΑ.

Η Τούρκοι το έχουν φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο και μετά το βίντεο που έδειχνε άνδρα να κάνει χίλια κομμάτια κινητά τηλέφωνα της Apple προκειμένου να εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τους δασμούς, νέες εικόνες… τιμωρίας προκαλούν πραγματικά σοκ.

Στα βίντεο λοιπόν που κάνουν τον γύρο του κόσμου φαίνονται χαρακτηριστικά Τούρκοι πολίτες να βάζουν φωτιά και να καίνε αμερικανικά δολάρια, ενώ σε άλλο βίντεο, ένας άντρας έχει πάρει ένα σπαθί και κομματιάζει με μανία δολάρια.

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Τουρκίας κατρακυλά μέρα με την μέρα, μετά την επιβολή των αμερικάνικών κυρώσεων προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον και παρά το γεγονός ότι οι οίκοι Moody’s και Standard & Poor’s ανακοίνωσαν ότι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “βρυχάστε” κατά των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν παρευρισκόμενος στο ετήσιο συνέδριο του AKP δήλωσε ότι θα «αντικρούσει» όλους εκείνους που παίζουν «παιχνίδια» με την οικονομία της χώρας, ρίχνοντας φυσικά την ευθύνη – που αλλού; – σε όλους τους υπόλοιπους!

«Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο», πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για “τρομοκρατία” και “κατασκοπεία”. Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκ νέου την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί “με σταυρωμένα τα χέρια”. Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

Μεγάλο “χαστούκι” για τον Ερντογάν και την τουρκική οικονομία.

  • Μεγάλο «πλήγμα» για την Τουρκία, καθώς η Standard & Poor’s, υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα.

Αναλυτικότερα, ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα σε «B+», από «BB-» προηγουμένως και σε τοπικό νόμισμα σε «BB-», από «ΒΒ». Μέχρι στιγμής πάντως, τo outlook των αξιολογήσεων παραμένει «σταθερό».

Να γίνει γνωστό, ότι η αιτιολόγηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου σε «σκουπίδια» (junk), όπως ονομάζεται, αναφέρεται στην ακραία μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας, ενώ προβλέπει ύφεση για το επόμενος έτος.

  • Εκτός από την Standard & Poor’s και οίκος Moody’s υποβαθμίζει τη χώρα σε «Ba3», από «Ba2», με αρνητικό το outlook.

Σε αυτήν την περίπτωση, η υποβάθμιση γίνεται λόγω της συνεχίζόμενης αποδυνάμωση των δημόσιων θεσμών και τη σχετική μείωση της προβλεψιμότητας της τουρκικής χάραξης πολιτικής.

Καταληκτικά, κατά τον εν λόγω οίκο οι τουρκικές αρχές δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν «μαξιλάρι» ομαλής προσγείωσης λόγω των αποδυναμωμένων θεσμών και των αυξημένων εντάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments