Υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τροφές που σας προστατεύουν

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τροφές που σας προστατεύουν
Η σκλήρυνση κατά πλάκας, γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια αυτοάνοση πάθηση που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα που επενδύει εξωτερικά τους νευράξονες και το οποίο φυσιολογικά εξασφαλίζει την ομαλή μεταφορά σημάτων κατά μήκος των νεύρων. Οι βλάβες που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας εμποδίζουν την καλή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των υπόλοιπων οργάνων και συστημάτων του σώματος.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσιάζουν τεράστια ποικιλομορφία και εξαρτώνται κυρίως από τον βαθμό στον οποίο έχει υποστεί βλάβες η μυελίνη, αλλά και από τα συγκεκριμένα νεύρα που επηρεάζονται περισσότερο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας:

  • Μούδιασμα: Η σκλήρυνση κατά πλάκας διαταράσσει τη διαδικασία αποστολής σημάτων από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό στο υπόλοιπο σώμα. Όταν δεν αποστέλλονται καθόλου σήματα, τότε εκδηλώνεται ένα αίσθημα μουδιάσματος. Το σύμπτωμα αυτό εκδηλώνεται συχνότερα στο πρόσωπο και στα άνω και κάτω άκρα.
  • Κόπωση: Η κόπωση και η αδυναμία που δεν οφείλονται σε έλλειψη ύπνου ή έντονη σωματική δραστηριότητα εκδηλώνονται περίπου στο 80% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας , ιδίως στα αρχικά στάδια της νόσου. Η κόπωση είναι αποτέλεσμα της βλάβης των νεύρων κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, ενώ η αδυναμία είναι αρχικά πιο έντονα αισθητή στα κάτω άκρα.
  • Ζαλάδα και απώλεια ισορροπίας: Τα συμπτώματα αυτά συχνά συνεπάγονται κινητικούς και γενικότερα λειτουργικούς περιορισμούς για τους ασθενείς. Δεν αποκλείεται η ζαλάδα να είναι σοβαρή (ίλιγγος) και να εκδηλώνεται κατά την αλλαγή από την καθιστή στην όρθια θέση.
  • Νοητικά ελλείμματα: Ποσοστό περίπου 50% των πασχόντων εκδηλώνουν κάποιου είδους γνωστική δυσλειτουργία λόγω της σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως αποδυνάμωση της μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης ή δυσκολία στη διαχείριση της γλώσσας.
  • Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη και δη η κλινική (μείζων) κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα συχνή στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Επίσης, η ψυχολογική καταπόνηση που συνοδεύει τη νόσο οδηγεί συχνά σε συμπτώματα όπως η ευερεθιστότητα και οι απότομες εναλλαγές της διάθεσης.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments