Πολιτική

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Νοτοπούλου, Ξενογιαννακοπούλου και Ζορμπά στη νέα κυβέρνηση

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Νοτοπούλου, Ξενογιαννακοπούλου και Ζορμπά στη νέα κυβέρνηση
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Η πορεία των τριών γυναικών που μπαίνουν στη νέα κυβέρνηση μετά από τις αποφάσεις του Τσίπρα.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τις αλλαγές στην κυβέρνηση.

Σε αυτή υπάρχουν 13 νέα ονόματα, εκ των οποίων έξι γυναίκες. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναλαμβάνουν νευραλγικά υπουργεία. Όπως ο Αλέξανδρος Χαρίτσης που γίνεται υπουργός Εσωτερικών, δηλαδή το πρώτο τη τάξει υπουργείο, ενώ και η Κατερίνα Νοτοπούλου μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει το Μακεδονίας – Θράκης.

Στη νέα κυβέρνηση μπαίνει και η άλλοτε στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέουν, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επι Κώστα Σημίτη, Μυρσίνη Ζορμπά ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού.

Ποια είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου

Η Κατερίνα Νοτοπούλου γεννήθηκε το 1988, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας. Έχει επίσης ειδικευτεί στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Ανάλυση Πολιτικού Λόγου.

Στέλεχος της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, «μπήκε» κατευθείαν στα βαθειά. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ενεργό μέλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», όπου στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2014 είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της εκπροσώπου τύπου της παράταξης.

Με ενεργό συμμετοχή στα κινήματα και τις δομές αλληλεγγύης. Έχει υλοποίηση καμπάνιες και δράσεις αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτέλεσμα εικόνας για κατερίνα νοτοπούλου

Ποια είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Κεφαλλονιά και τη Μεσσηνία. Είναι δικηγόρος. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

Το 2004 εξελέγη Ευρωβουλευτής και ανέλαβε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διετέλεσε Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2005-2006). Το 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο ελληνικό κοινοβούλιο, στην Β΄Αθήνας και επανεξελέγη στις εκλογές του 2009 του. Δεν εξελέγη στις εκλογές του 2012.

Τον Οκτώβριο του 2009 ορίστηκε Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009, και στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2010 ορίστηκε Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνη για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Στις 10 Φεβρουαρίου 2012 παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου λόγω διαφωνίας της με τις ρυθμίσεις του δευτέρου Μνημονίου, το οποίο κατεψήφησε στη Βουλή (12/2/2012) και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο πριν την ψήφιση από τη Βουλή των νέων μέτρων το Νοέμβριο του 2012, με επιστολή της στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τη διαφωνία της. 2 χρονια αργοτερα (2014) με ααναρτηση της στο FB (24/6/) η Μαριλίζα «καλεί» για ενταξη στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «θετική» την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής πολιτικής συμμαχίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ποια είναι η Μυρσίνη Ζορμπά

Της θέση της Λυδίας Κονιόρδου, στο υπουργείο Πολιτισμού, αναλαμβάνει η Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία ορίστηκε ως νέα υπουργός Πολιτισμού.

Η Μυρσίνη Ζορμπά είναι πρώην εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας), ενώ υπήρξε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διορισμένη από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από το 2000 μέχρι το 2004.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1972, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Ρώμη, στη Φιλοσοφία του Δικαίου. Σημειώνεται επίσης, ότι το 1992 διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού για θέματα πολιτικής βιβλίου και ανάγνωσης.

Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ. Στη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετείχε σε ευρωπαϊκές επιτροπές και δίκτυα, ίδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του οποίου είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος.

Το 2008-9 ήταν διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου. Είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής.

Βιβλία της: Η κρατική πολιτική για το βιβλίο, Οδυσσέας, 1995, Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες, Οδυσσέας, 2004.

Κατόπιν των αποφάσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι η αναλυτικά εξής:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης Υφυπουργός: Μαρίνα Χρυσοβελώνη Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Ολγα Γεροβασίλη Υφ. : Κατερίνα Παπακώστα Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Κατερίνα Νοτοπούλου Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Υπουργός: Ιωάννης Δραγασάκης Αναπληρωτής Υπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας Υφυπουργός: Στάθης Γιαννακίδης Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Υπουργός: Νικόλαος Παππάς Αναπληρωτής: Λευτέρης Κρέτσος Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Ρήγας Υφ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: Κωνσταντίνος Φωτάκης Υφυπουργός: Μερόπη Τζούφη Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θάνος Ηλιόπουλος Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Γεώργιος Κατρούγκαλος Υφυπουργός Θρησκευμάτων: Μάρκος Μπόλαρης Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Σπένσερ Κουίκ Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Μιχάλης Καλογήρου Αναπληρωτής Υπουργός για Διαφθορά: Δημήτριος Παπαγγελόπουλος Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Χουλιαράκης Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Ανδρέας Ξανθός Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης:

Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακόπούλου Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Μυρσίνη Ζορμπά Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κωνσταντίνος Στρατής Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος Υφυπουργός: Γιώργος Δημαράς Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργός: Δημήτρης Βίτσας Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Φώτης Κουβέλης Αναπληρωτής υπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Σταύρος Αραχωβίτης Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Έλενα Κουντουρά Υπουργός Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτριος Λιάκος

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δημήτριος Τζανακόπουλος

Γ.γ. κυβέρνησης: Ακρίτας Καϊτατζής

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός θα προτείνει στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments