Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Ο “εφιάλτης” επιστρέφει – Τουλάχιστον 30.000 μέχρι τέλος του χρόνου

Πλειστηριασμοί: Ο “εφιάλτης” επιστρέφει – Τουλάχιστον 30.000 μέχρι τέλος του χρόνου
Το μνημόνιο έφυγε, οι πλειστηριασμοί επιστρέφουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τουλάχιστον 30.000 πλειστηριασμούς θα έχουμε έως το τέλος του έτους, ενώ το 2019 προβλέπονται άλλοι 50.000.

Ξεκινούν οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών της μετα-μνημονιακής περιόδου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται να «βγουν» στο σφυρί περί τα 30.000 ακίνητα, όμως την ίδια στιγμή οι τράπεζες προωθούν προγράμματα ρυθμίσεων στεγαστικών δανείων.

Αυτά αναφέρει στο πρωτοσέλιδό του ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», σύμφωνα με τον οποίο από την Τετάρτη κλιμακώνονται οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες (για την προσεχή Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 528 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί,), ενώ το 2019 προβλέπονται περίπου 50.000 πλειστηριασμοί ακόμη. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, καταγράφονται τάσης φυγής από το νόμο Κατσέλη λόγω της υποχρεωτικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου από 15 Σεπτεμβρίου.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες έχουν θέση ως στόχο μεγάλα κέρδη μέσω πλειστηριασμών, και συγκεκριμένα 200 εκατ. από το καταναλωτικό, 2,9 δισ από το στεγαστικό και 7,5 δισ. από το επιχειρηματικό «χαρτοφυλάκιο».

«Άνοιγμα» περιουσιακών δεδομένων οφειλετών

Ωστόσο οι τράπεζες στοχεύουν και στις δανειακές συμβάσεις μέσω του υποχρεωτικού «ανοίγματος» των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών που είχαν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα οποία σημειώνουν πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην πραγματικότητα θα μπορούσε να ήταν κάτω από το 20% του συνόλου των δανείων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συµβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και ∆ωδεκανήσου, από τις 29 Νοεµβρίου 2017, που τέθηκε σε εφαρµογή η ηλεκτρονική πλατφόρµα των πλειστηριασµών, έως και τα τέλη Ιουλίου 2018 έγιναν 10.160 πλειστηριασµοί. Από αυτούς οι 4.245 κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ οι 2.263 ανεστάλησαν ή µαταιώθηκαν, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη µε την τράπεζα.

Σε 3.652 περιπτώσεις τα ακίνητα άλλαξαν χέρια, µε τα ίδια τα ιδρύµατα να κατέχουν τη «µερίδα του λέοντος» σ«Το επόµενο τετράµηνο έχουν προγραµµατιστεί να πραγµατοποιηθούν τουλάχιστον 30.000 πλειστηριασµοί», τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής οι παραπάνω πηγές, εκτιµώντας πως το 2019 ο αριθµός τους θα αγγίξει τις 50.000.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments