Αθλητισμός

ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ: Όταν ο Ιβοριανός δήλωνε αηδιασμένος από το ποδόσφαιρο λόγω των δημοσιογράφων

ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ: Όταν ο Ιβοριανός δήλωνε αηδιασμένος από το ποδόσφαιρο λόγω των δημοσιογράφων
ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ: Πότε και γιατί ήταν έτοιμος μέχρι και να σταματήσει το ποδόσφαιρο. "Όταν έφτασα από την Μπαρτσελόνα το 2010, άκουσα ορισμένους να λένε ότι σκοτώνω το ποδόσφαιρο. Πολλοί άνθρωποι γελούσαν μαζί μου. Όμως μετά τα κερδίσαμε όλα. Είμαι αηδιασμένος".

ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ: Παίζοντας ποδόσφαιρο στο δικό του επίπεδο, έχοντας αγωνιστεί σε πολλούς μεγάλους συλλόγους, όπως η Μονακό, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας βγάλει εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα τελειώσουν… ποτέ, θα περίμενε κανείς πως δεν θα τον ενοχλούσε το παραμικρό. Λεφτά, φήμη, δόξα, ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο. Πρωταθλητής Ισπανίας, πρωταθλητής Αγγλίας.

Ο Γιάγια Τουρέ είχε – και έχει ακόμα – μια υπέροχη ζωή. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του κάθε σπιτιού, όμως, ή έξω από τις τέσσερις γραμμές ενός λαμπερού σταδίου της Πρέμιερ Λιγκ και της Primera Division, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβαίνει.

Οι ποδοσφαιριστές είναι… άνθρωποι. Ναι, ορισμένοι απ’ αυτούς πολύ πλούσιοι άνθρωποι. Ναι, ορισμένοι απ’ αυτούς σταρ. Ακόμα και μεγαλύτεροι από κάποιον τραγουδιστή που τον ακούν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο. Αλλά άνθρωποι. Ο Γιάγια Τουρέ προέρχεται από μία αφρικανική χώρα. Μεγάλωσε με στερήσεις. Εκμεταλλεύτηκε το “θείο δώρο” που του δόθηκε και έγινε ένας από τους καλύτερους χαφ του κόσμου.

Είδε τα φώτα να πέφτουν πάνω του. Είδε τον κόσμο να του ζητάει αυτόγραφα. Είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να γεμίζει εκατομμύρια. Είδε τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης να τον… παρακαλάνε. Είδε τους δημοσιογράφους να ασχολούνται μαζί του συνεχώς. Όμως όχι πάντα για καλό λόγο. Όχι πάντα για το ποδόσφαιρο αυτό καθεαυτό.

Ο Γιάγια Τουρέ, πριν από τρία χρόνια, όταν ήταν ηγέτης στη μεσαία γραμμή της Μάντσεστερ Σίτι, είδε κάποιους δημοσιογράφους να του προκαλούν προβλήματα. Δεν έγραφαν για τα γκολ του, την απόδοσή του, τον διασκελισμό του, τα κοψίματά του, τις υπέροχες πάσες του. Έγραφαν για εξωγηπεδική ζωή, εξωσυζυγική σχέση, για περισσότερα χρήματα που ζητούσε. Έγραφαν πολλά. Χωρίς – όπως είχε δηλώσει ο ίδιος – να τα διασταυρώσουν. Χωρίς να ισχύουν. Απλά φήμες. Φήμες, όμως, που τον άγγιξαν.

Ο Γιάγια Τουρέ, αυτός ο υπέροχος ποδοσφαιριστής, που μπορεί να στείλει την μπάλα οπουδήποτε το επιθυμεί, αυτός που στα 35 του χρόνια είχε πρόταση από τη Ρωσία που θα του πρόσθετε ακόμα 7 εκατομμύρια ευρώ στον λογιαριασμό του, λύγισε. Απηύδησε. Αηδίασε. Τα είχε όλα κι όμως δήλωνε πως θα τα παρατήσει.

Είπε πως θα συμβουλεύσει τους δύο γιους του να μην ασχοληθούν ποτέ με το ποδόσφαιρο. Έπαιζε στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά μιλούσε αηδιασμένος για το ποδόσφαιρο. Διότι, όπως είπαμε και οι μεγαλύτεροι σταρ είναι άνθρωποι. Και ο – κάθε – άνθρωπος έχει τις αδυναμίες του.

“Προσπάθησαν να αμαυρώσουν το όνομά μου”

“Ο κόσμος σκεφτόταν ότι θα άφηνα τις Σίτι για οικονομικούς λόγους και γιατί δεν ήμουνα ευχαριστημένος με το συμβόλαιό μου, αλλά εγώ είμαι ένας τίμιος άνθρωπος και εάν δώσω τον λόγο μου, αυτό δεν αλλάζει. Εχουν προσπαθήσει να αμαυρώσουν το όνομά μου, λέγοντας πράγματα που δεν ήταν αλήθεια. Για καλή μου τύχη έχω μία καριέρα και ένα βιογραφικό που μιλάνε για εμένα”, θα πει τον Οκτώβριο του 2015 σε συνέντευξή του στη γαλλική “Equipe”.

Και συνέχισε μιλώντας για τους δημοσιογράφους: “Τις τελευταίες εβδομάδες οι δημοσιογράφοι μίλησαν για ένα νέο δικό μου ξεκίνημα. Τι νέο ξεκίνημα; Ερχόμαστε από μία σεζόν όπου η Σίτι ήταν δεύτερη στην Premier League, το πιο δύσκολο πρωτάθλημα στον κόσμο.

Σημείωσα 12 γκολ, αν και αναγκάστηκα να αφήσω την ομάδα μου για να παίξω στο Κύπελλο Αφρικής. Ελειπα σχεδόν δύο μήνες κι επικρίθηκα ότι δεν σκόραρα όπως την περασμένη σεζόν”.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Θυμήθηκε τι έλεγαν γι’ αυτόν, όταν είχε φτάσει στο Μάντσεστερ από τη Βαρκελώνη. Και δήλωνε αηδιασμένος. “Όταν έφτασα από την Μπαρτσελόνα το 2010, άκουσα ορισμένους να λένε ότι σκοτώνω το ποδόσφαιρο. Έφτασαν σαν ένας παίκτης που είχε παίξει λίγο και έλεγαν ότι το συμβόλαιό μου ήταν υπερβολικό, μία ντροπή. Όμως ήρθα στην Σίτι για να την βοηθήσω να αναπτυχθεί και να κερδίσει. Πολλοί άνθρωποι γελούσαν μαζί μου. Όμως μετά τα κερδίσαμε όλα. Είμαι αηδιασμένος”.

Και κατέληγε σ’ εκείνη τη συνέντευξη, που είχε κάνει τον γύρο όλου του κόσμου, μιλώντας για τους γιους του. “Δεν θέλω οι δύο γιοι μου να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να περάσουν όσα έχω υπομείνει εγώ. Με έχει βλάψει όλο αυτό”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments