Ελλάδα

Μόρια: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο hotspot της Λέσβου

Μόρια: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο hotspot της Λέσβου
Την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, με έμφαση στο κέντρο στη Μόρια της Λέσβου, περιγράφει η εφημερίδα Tageszeitung.

Το αδιέξοδο και την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στην Λέσβο και στο hotspot στην Μόρια, περιγράφει η εφημερίδα Tageszeitung.

Συγκεκριμένα, σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ, που αναδημοσιεύει η DW, η δημοσιογράφος περιγράφει λεπτομερώς τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν.

«Οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν είναι πια τόσοι πολλοί όσο το 2015. Τα κέντρα ωστόσο είναι σε τραγική κατάσταση, με χειρότερο το λεγόμενο hotspot στη Μόρια της Λέσβου. Τώρα οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου».

Μάλιστα, όπως λέει η Λούκα Φοντάνα, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι  ανθρωπιστική καταστροφή.

Ελεγκτές γνωστοποίησαν τώρα ότι η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στο προσφυγικό κέντρο κινδυνεύει από τον «ανεξέλεγκτο όγκο απορριμμάτων». Καθ’ ότι ο χώρος εντός που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα δεν επαρκεί, οι νεοαφιχθέντες μένουν έξω από τον καταυλισμό. Εδώ δεν υπάρχουν κοντέινερ. Οι πρόσφυγες ζουν σε απλές σκηνές ή κοιμούνται κάτω από μουσαμάδες».

Στη Μόρια γίνονται όργια – Ο δήμαρχος Λέσβου περιγράφει την επίγεια κόλαση

Ο Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6» ουσιαστικά επιβεβαίωσε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια.

Μεταξύ άλλων, κατάγγειλε όργια και ότι εδώ και καιρό δεν έχει γίνει κανένας απολύτως έλεγχος στο hotspot.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Φωνάζω εδώ και δύο χρόνια. Αν θέλουν να μετατρέψουν τη Μυτιλήνη σε φυλακή, αυτό δεν είναι εφικτό. Συνεχώς παίρνουμε υποσχέσεις για αποσυμφόρηση, αλλά τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λέσβου.


Διαβάστε σχετικά: Η εφιαλτική καθημερινότητα στη Μόρια – 19 οργανώσεις καταγγέλλουν τις συνθήκες διαβίωσης


Όπως είπε ο ίδιος, η τελευταία απάντηση που πήρε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου της Μόριας, ήταν ότι «προσπαθούν να δώσουν μια λύση, αλλά αυτοί που έρχονται είναι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν».

«Αυτό δεν ικανοποιεί την τοπική κοινωνία που διάκειται ευμενώς προς την κυβερνητική πολιτική», συνέχισε ο κ. Γαληνός.

Ναρκωτικά και βιασμοί μια καθημερινότητα στη Μόρια

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος Λέσβου, εκτός από την υγειονομική «βόμβα» που υπάρχει στη Μόρια μίλησε και για την πιο σκοτεινή πλευρά της.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε έχει καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου «επειδή γίνονται τα όργια στη Μόρια, διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σάρκας και βιασμοί».

Αναφερόμενος στο βίντεο του Al Jazeera για τα όσα συμβαίνουν στη Μόρια, ο δήμαρχος Λέσβου ανέφερε ότι «δεν δικαιούται κανείς να πέφτει από τα σύννεφα».


Διαβάστε σχετικά: Μόρια: Το κολαστήριο της Λέσβου σε ένα βίντεο – Βιασμοί και τραγικές συνθήκες διαβίωσης


Παράλληλα, κατήγγειλε ότι «έχουν αφήσει ανεξέλεγκτα ακραία στοιχεία τα οποία βυσοδομούν, συκοφαντούν, υβρίζουν και σε βάρος μου επειδή είμαι το εμπόδιο για να επικρατήσει ο φασισμός».

«Κατηγορώ την κυβέρνηση γιατί δεν θωρακίζει εγκαίρως την τοπική κοινωνία και παράλληλα δεν φροντίζει να βελτιωθούν οι όροι λειτουργίας της δομής της Μόριας», είπε ο κ. Γαληνός και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να επικαλούνται τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για το ένα πράγμα (σ.σ.: την αποσυμφόρηση μέσω μετακινήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα).

Η συμφωνία προβλέπει και τις επαναπροωθήσεις με την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου».

Καταληκτικά, κατά τον κ. Γαληνό, «αν λειτουργήσει ο όρος της συμφωνίας και γίνουν μαζεμένες επαναπροωθήσεις, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θέλουν να έρθουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Περισσότερα