Διεθνή

Περίπλοκη, τρομακτική, γοητευτική: Η γυναίκα που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Περίπλοκη, τρομακτική, γοητευτική: Η γυναίκα που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σαν σήμερα, στις 22 Σεπτεμβρίου 1975, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ έβγαινε από ξενοδοχείο στο Σαν Φρανσίσκο. Η Σάρα Τζέιν Μουρ σήκωσε το όπλο... Για καλή τύχη όλων, ένας παριστάμενος τη σταμάτησε λίγο πριν πατήσει τη σκανδάλη...

Η Σάρα Τζέιν Μουρ, υπήρξε η μια από τις δυο γυναίκες που είχαν επιχειρήσει να δολοφονήσουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ. Συνέβη σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου του 1975, με τη Μουρ να τιμωρείται σε ισόβια κάθειρξη για την πράξη της.

Αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους τον Γενάρη του 2008 σε ηλικία 77 ετών, αφού εξέτισε 32 χρόνια φυλάκισης. Η Μουρ αποφυλακίσθηκε από τις φυλακές γυναικών στην Καλιφόρνια,

Ο Τζέραλντ Φορντ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη αποφυλάκιση της Μουρ σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2003.

«Το ότι ο πρόεδρος παρέμεινε όρθιος ήταν θέμα τύχης. Η κακή πρόθεση παρέμενε, η απόπειρα δολοφονίας είχε γίνει» είχε δηλώσει σε συγγραφέα που έχει γράψει μια αδημοσίευτη βιογραφία της Μουρ.

Πως σώθηκε ο πρόεδρος

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1975, η Μουρ είχε σημαδέψει με ένα πιστόλι τον Φορντ ενώ ο τότε Αμερικανός πρόεδρος έβγαινε από το ξενοδοχείο Σεντ Φράνσις στο Σαν Φρανσίσκο. Ένας παριστάμενος άρπαξε το χέρι της και την εμπόδισε να στοχεύσει σωστά, με αποτέλεσμα να αστοχήσει.

Η Μουρ φέρεται να είχε πει μετά τη σύλληψή τους ότι μετάνιωσε μόνο διότι απέτυχε, αλλά αργότερα εξέφρασε μεταμέλεια. «Χαίρομαι που δεν τα κατάφερα. Γνωρίζω πλέον ότι έσφαλλα όταν το αποπειράθηκα» δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό τον Ιανουάριο του 2007.

Το κίνητρο της Μουρ

Η Μουρ είχε δηλώσει ότι κίνητρό της ήταν «ο ζήλος της για την επανάσταση» στις ΗΠΑ και ότι προέβη στην απόπειρα λόγω του ότι ο Φορντ είχε δώσει χάρη στον παραιτηθέντα Ρίτσαρντ Νίξον. Είπε ότι έγραψε στον πρώην πρόεδρο και του ζήτησε συγγνώμη μερικές ημέρες μετά την απόπειρα, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Η συγγραφέας Τζέρι Σπίλερ περιγράφει την Μουρ ως «ιδιαίτερα περίπλοκη, τρομακτική, αλλά έξυπνη και γοητευτική» γυναίκα.

Ο Φορντ, που υπηρέτησε ως πρόεδρος από τον Αύγουστο του 1974 έως τον Ιανουάριο του 1977, απεβίωσε την 26η Δεκεμβρίου 2006 σε ηλικία 93 ετών.

Δεκαεπτά ημέρες πριν την απόπειρα της Μουρ, η Λυνέτ «Σκουίκι» Φρομ, οπαδός του κατά συρροή δολοφόνου Τσαρλς Μάνσον, είχε αποπειραθεί και εκείνη να δολοφονήσει το Φορντ κοντά στην πολιτειακή βουλή της Καλιφόρνια. Εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε κλινική στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας.

Ποιος ήταν ο Τζέραλντ Φορντ

Ο Τζέραλντ Ράντολφ Φορντ (Gerald Rudolph Ford, 14 Ιουλίου 1913 – 26 Δεκεμβρίου 2006) ήταν ο 38ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

Γεννήθηκε στην Πολιτεία της Νεμπράσκα στις 14 Ιουλίου 1913. Απεβίωσε στις 26 Δεκεμβρίου 2006, αποτελώντας τον μακροβιότερο μέχρι τώρα (πρώην) Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Είναι ο μοναδικός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που υπηρέτησε σε αυτή τη θέση χωρίς να έχει εκλεγεί απευθείας είτε στη θέση του Προέδρου είτε του Αντιπροέδρου, αλλά κατά τις διατάξεις της 25ης τροποποίησης του Αμερικανικού Συντάγματος περί αναπλήρωσης του Προέδρου και του Αντιπροέδρου.

Το Δεκέμβριο του 1973 εξελέγη κατόπιν προτάσεως του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον από το Κογκρέσο στο αξίωμα Αντιπροέδρου. Είχε μείνει κενό λόγω της παραίτησης του ελληνικής καταγωγής Αντιπροέδρου Σπίρο Άγκνιου. Ο τελευταίος παραιτήθηκε υπό το βάρος κατηγοριών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Στη συνέχεια τον Αύγουστο του 1974 ορκίστηκε Πρόεδρος μετά από την παραίτηση του Νίξον. Ήταν Πρόεδρος από τις 9 Αυγούστου 1974 έως τις 20 Ιανουαρίου 1977.

Η θητεία του χαρακτηρίστηκε, όπως και του διαδόχου του Τζίμμυ Κάρτερ, από την προσπάθεια προσέγγισης Ανατολής-Δύσης. Ηττήθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1976 από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος Κάρτερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments