Πολιτική

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Ώρα αποφάσεων για Ζάεφ – Παίζει το τελευταίο του χαρτί με την αντιπολίτευση

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Ώρα αποφάσεων για Ζάεφ – Παίζει το τελευταίο του χαρτί με την αντιπολίτευση
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Σε αδιέξοδο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση Ζάεφ.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Πολλά ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί στην γειτονική χώρα για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και τον Ζόραν Ζαέφ είναι η εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση που άγγιξε το 37%.

Έτσι, ουσιαστικά καταλαβαίνουμε πως οι πολίτες δεν καταψήφισαν την συμφωνία, αλλά ουσιαστικά την αψήφισαν. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 97,78%, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,38%, ενώ εναντίον της το 5,62%.

Ο Ζάεφ πλέον πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει αφού ο λαός του δεν φαίνεται να συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την ιδέα το ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, λίγο μετά το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έριξε το “μπαλάκι” στην αντιπολίτευση , προκειμένου να συναινέσει στις συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος και να μην οδηγηθεί η ΠΓΔΜ άμεσα στις κάλπες.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον Ζάεφ και συνεργάτες του προσπαθούν να υποβαθμίσουν το αποτέλεσμα της συμφωνίας. Μάλιστα αν και μέχρι χθες ισχυρίζονταν ότι οι άνθρωποι που έχουν φύγει και δεν μένουν πλέον στη χώρα, αλλά είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 300.000-350.000, πλέον κάνουν λόγο για 600.000-800.000.

  • Το διάγγελμα του Ζάεφ:

“Ετοιμάσου για πολιτική συνταξιοδότηση”

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι, τόνισε πως ο λαός ψήφισε κατά της συμφωνίας τον Πρεσπών και κάλεσε τον Ζάεφ να ετοιμάζεται για πολιτική συνταξιοδότηση.

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα αποτυχία και τόνισε πως το γεγονός πως η αποχή ήταν τόσο μεγάλη αποτελεί ήττα για τη Συμφωνία.

Η κυβέρνηση Ζάεφ, σύμφωνα με τον Μίτσκοφσκι, έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και γι’ αυτό πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έκρινε πως ήταν λάθος του Ζάεφ ο οποίος είπε ότι έκανε κακή συμφωνία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Μίτσκοφσκι, η αποχή ήταν ένα ηχηρό μήνυμα. «Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική» είπε ο ηγέτης τουVMRO και τόνισε: «ο λαός σας κέρδισε. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι μαζί μας. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι κατά της Συμφωνίας».

Φήμες για χρηματισμό βουλευτών της αντιπολίτευσης

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανακοίνωσε πως πρόθεσή του είναι να φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή, όπου θα πρέπει όμως να αποσπάσει πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσει την αλλαγή του Συντάγματος.

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Αναλυτικότερα, εάν  λάβουμε υπόψη ότι τον περασμένο Ιούνιο η συμφωνία εγκρίθηκε από 69 βουλευτές επί συνόλου 120 ο Ζάεφ θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους 11 από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι είναι θετικοί προς τη συμφωνία και ο Ζάεφ φαίνεται να προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τσίπρας σε Ζάεφ: “Γενναία η επιμονή σου για την εφαρμογή της συμφωνίας”

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments