Τεχνολογία

Ακουστικοί αισθητήρες: Τοποθετούνται σε δάσος – Οι πρώτοι στην Ελλάδα

Ακουστικοί αισθητήρες: Τοποθετούνται σε δάσος – Οι πρώτοι στην Ελλάδα
Οι πρώτοι ακουστικοί αισθητήρες σε δάσος στην Ροδόπη.

Οι πρώτοι ακουστικοί αισθητήρες στην Ελλάδα είναι γεγονός.

Είκοσι επίγειοι ακουστικοί αισθητήρες θα τοποθετηθούν σε δέντρα σε περιοχή εντός του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης από ερευνητές του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Θα καταγράφουν τους ήχους περιβάλλοντος είτε συνεχώς είτε σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα, αποθηκεύοντάς τους ψηφιακά σε κάρτες SD.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου έργου με τίτλο “Εφαρμογή επίγειων οπτικών και ακουστικών αισθητήρων σε προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας για τη παρακολούθηση της πανίδας και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων”.

Αποτελεί σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών.

Στην σύμπραξη συμπεριλαμβάνεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο.

‘Οπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της σχετικής δράσης του έργου Δρ Χρήστος Αστάρας, “ουσιαστικά θα καταγράφεται ό,τι ακούει ένα ανθρώπινο αυτί”.

“Στόχος μας είναι η εκτίμηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή.

Εκτός από τους πυροβολισμούς λοιπόν, μπορούν να ανιχνευθούν και άλλες δραστηριότητες, όπως η υλοτομία (π.χ. ήχοι από αλυσοπρίονα) ή η χρήση δασικών δρόμων από αυτοκίνητα.

Οι ακουστικοί αισθητήρες, τα δεδομένα των οποίων θα συλλέγονται ανά τρίμηνο, μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό εργαλείο παρακολούθησης που θα προωθεί τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών” ανέφερε ο κ. Αστάρας.

Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή ακουστικών αισθητήρων στο δάσος της Ροδόπης θα αποτελέσει και εφαλτήριο για τους επιστήμονες.

Στόχος είναι να δουν πώς ανταποκρίνονται οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί στην ελληνική πραγματικότητα.

“Θα εξετάσουμε δηλαδή, μεταξύ άλλων, πόσο αντέχουν οι μπαταρίες των αισθητήρων και πόσο αυτοί ανταποκρίνονται στο ορεινό μας περιβάλλον”, διευκρίνισε ο κ. Αστάρας.

Για τον ίδιο, η ακουστική παρακολούθηση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες καταπολέμησης του δασικού εγκλήματος προς ενίσχυση των δασικών περιπόλων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments