Πολιτική

Εξεταστική για την Υγεία: Προανακριτική για 5 πολιτικούς “δείχνει” το πόρισμα

Εξεταστική για την Υγεία: Προανακριτική για 5 πολιτικούς “δείχνει” το πόρισμα
Εξεταστική για την Υγεία: Ποιους πολιτικούς βάζει στο κάδρο το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το οποίο αναμένεται να καταγράφει "πάσης φύσεως ευθύνες".

Η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για την Υγεία φέρεται να προσανατολίζεται σε Προανακριτική για 5 πολιτικά πρόσωπα.

Πέντε πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, στο κάδρο βάζει τους πρώην υπουργούς Αδωνη Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάκη Βορίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων ο κύβος ερρίφθη για τα 5 πρόσωπα και οι ευθύνες τους αναμένεται να εξατομικεύονται ως εξής:

-Για τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις φερόμενες ως παράνομες 23 προσλήψεις.

-Για τούς πρώην υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Μάκη Βορίδη για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν

-Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά για την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων.

-Για τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για σειρά υποθέσεων.

Μεταξύ αυτών η προμήθεια αντιικών φαρμάκων και εμβολίων για την γρίπη, οι θερμικές κάμερες που αγοράστηκαν για να εντοπίζουν κρούσματα πυρετού και τοποθετήθηκαν την περίοδο εκείνη στα αεροδρόμια καθώς και τα δάνεια που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά των εμβολίων, τις διαφημιστικές καμπάνιες και χορηγίες και το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι πράξεις η οι παραλήψεις που είναι αξιόποινες.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί σε ειδική συνεδρίαση και με απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους, να αποφασίσει για την συγκρότηση η μη της επιτροπής που θα διερευνήσει τα τυχόν ποινικά αδικήματα των πολιτικών προσώπων.

Άδωνις Γεωργιάδης: “Φιάσκο η Εξεταστική”

Απάντηση στα σχετικά δημοσιεύματα περί σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την Υγεία για πέντε πρώην υπουργούς έδωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

“Διαβάζω σε διάφορες διαρροές για προανακριτική επιτροπή για την Υγεία. Ε λοιπόν σας λέω και σας προκαλώ, δεν θα γίνει καμία προανακριτική για την Υγεία, και δεν θα γίνει γιατί δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για κανέναν πρώην υπουργό. Και η Εξεταστική που κάνατε είναι φιάσκο. Αντίθετα για δικές σας πράξεις και ενέργειες θα ελεγχθείτε μέχρι κεραίας”.

Σε τέσσερις φάσεις στο φως το πόρισμα για τα σκάνδαλα στην υγεία

Το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην υγεία έχει «τεμαχιστεί» σε τέσσερα κεφάλαια, τα οποία θα δοθούν σταδιακά στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο Αντώνης Μπαλωμενάκης έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με το πόρισμα για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, εξηγώντας ότι στην Επιτροπή «είμαστε υποχρεωμένοι από την προθεσμία, στις 20-21 Νοεμβρίου να δώσουμε το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα το φέρει στην Ολομέλεια και τα κόμματα αποφασίζουν ποια στάση θα κρατήσουν».

«Το πόρισμα έχει “τεμαχιστεί” σε τέσσερα κυρίως κεφάλαια για λόγους τόσο πρακτικούς όσο και ουσίας, ώστε να φωτιστεί καλύτερα κάθε πλευρά και αποφασίσαμε να το δίνουμε σταδιακά και στους συναδέλφους της Επιτροπής και -μοιραία- στη δημοσιότητα».

Αναφερόμενος στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πρόεδρος της Εξεταστικής είπε ότι μέρος του πορίσματος «υπερβολικά σοβαρό, με διαστάσεις που διαφαίνονταν από την αρχή».

«Μετά από 18 μήνες συνεχών συζητήσεων και εξαντλητικών εξετάσεων έχουμε φτάσει σε συμπεράσματα, που νομίζω έχει βγάλει και το κοινό που παρακολουθούσε.

Αυτά καταδεικνύονται. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η Ολομέλεια της Βουλής για τις ευθύνες πάσης φύσεως παντός προσώπου», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments