Υγεία

Άφτρες στο στόμα: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Άφτρες στο στόμα: Πώς να τις αντιμετωπίσετε
Οι άφτρες στο στόμα ταλανίζουν αρκετούς ανθρώπους κατά καιρούς.

Οι άφτρες είναι μικρά έλκη που εμφανίζονται στο στόμα και δυσκολεύουν το άτομο στο μάσημα της τροφής και στην ομιλία, ενώ αποτελούν μια σταθερή ενόχληση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Οι άφτρες στο στόμα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

-Απλές άφθες στο στόμα: Είναι ο τύπος που μπορεί να εμφανιστεί τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο και διαρκεί έως και μία εβδομάδα. Συνήθως συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 10 έως 20 χρόνων.

-Περίπλοκες άφθες στο στόμα: Αυτές είναι λιγότερο συχνές και συμβαίνουν πιο συχνά σε ανθρώπους που τις είχαν και στο παρελθόν.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τις άφτρες στο στόμα;

Ο πόνος από τις άφτρες μειώνεται σταδιακά μέσα σε λίγες μέρες και οι πληγές επουλώνονται συνήθως χωρίς θεραπεία σε περίπου 1-2 εβδομάδες. Οι άφτρες που θεραπεύονται με οδοντικά λέιζερ εμφανίζουν σχεδόν πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα αμέσως. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για την εν λόγω διαδικασία.

Δείτε μερικούς απλούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις άφτρες αποτελεσματικά:

  • Αλατόνερο

Μπορεί να είναι μια κάπως επώδυνη διαδικασία, αλλά είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους για να θεραπεύσετε τις άφτρες. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά. Χρησιμοποιήστε το για να ξεπλύνετε το στόμα σας πολλές φορές. Στη συνέχεια, ρίξτε μια πρέζα αλάτι κατευθείαν επάνω στην άφτρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα στη θέση του αλατιού.

  • Λεμόνι

Στύψτε ένα λεμόνι και με λίγο βαμβάκι βάλτε το επάνω στην άφτρα. Αφήστε το για περίπου 1-5 λεπτά προτού ξεπλύνετε με νερό. Επαναλάβετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Μπορείτε επίσης να βάλετε 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού απευθείας επάνω στην άφτρα.

  • Μέλι

Το μέλι είναι ένα χαλαρωτικό που έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι πάνω στην άφτρα. Μπορεί να νιώσετε κάψιμο/πόνο για μερικά λεπτά, αλλά σταδιακά ο πόνος και η φλεγμονή θα μειωθούν. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments