Ελλάδα

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση Zωολογικών Πάρκων απαντά για το περιστατικό με τα τζάγκουαρ

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση Zωολογικών Πάρκων απαντά για το περιστατικό με τα τζάγκουαρ
Τα δύο τζάγκουαρ που θανατώθηκαν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Τελικά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε καλά που σκότωσε τα δύο τζάγκουαρ που δραπέτευσαν; Αυτό το ερώτημα μένει ακόμα αναπάντητο στον κόσμο που αντέδρασε στο άκουσμα της είδησης.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων πήρε θέση και έδωσε απάντηση στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μέσα από τα social media.

Μεταξύ άλλων, η  ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ορθώς οι διαχειριστές του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου πήραν την απόφαση να θανατώσουν τα τζάγκουαρ.

Ολόκληρη την απάντηση:

«H Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (EAZA), προσεγγίστηκε για να σχολιάσει την αντίδραση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, μέλους της ΕΑΖΑ, αναφορικά με την διαφυγή των δύο τζάγκουαρ από το χώρο τους, τον Νοέμβριο του 2018. Η EAZA επιθυμεί να αποσαφηνίσει τη στάση της στο θέμα της χρήσης θανατηφόρων μέσων για την προστασία των επισκεπτών, των κατοίκων και των μελών του προσωπικού.

1. Ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή της διαφυγής δυνητικά θανατηφόρων ζώων, είναι αδύνατο να προβλεφθούν όλες οι πιθανές περιστάσεις και, περιστασιακά, τα ζώα αυτά μπορεί να διαφύγουν από τους χώρους τους προκαλώντας έναν πραγματικό κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου σε άτομα που βρίσκονται στο χώρο.

2. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ένα επικίνδυνο ζώο να προκαλέσει τραυματισμό ή θάνατο στους επισκέπτες, στα μέλη του προσωπικού, στο προσωπικό έκτακτης ανάγκης και εκτός των ορίων του Πάρκου, στους κατοίκους της περιοχής.

Οι αντιδράσεις σε τέτοιες καταστάσεις διαφέρουν αναγκαστικά από Πάρκο σε Πάρκο λόγω των απαιτήσεων των τοπικών υπηρεσιών άμεσης δράσης. Ωστόσο, όλες αυτές οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο χρήσης θανατηφόρων μέσων.

3. Η θανατηφόρος παρέμβαση επιλέγεται από την διοίκηση του ζωολογικού πάρκου ή την τοπική αστυνομία (ανάλογα με την τοπική νομοθεσία) όταν η απειλή για τους ανθρώπους είναι άμεση. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι μέθοδοι χημικής σύλληψης, όπως τα βελάκια αναισθητικού, δεν αντιπροσωπεύουν μια πλήρως αξιόπιστη μέθοδο για τον έλεγχο της απειλής ως αποτέλεσμα μιας διαφυγής.

Η επίδραση των αναισθητικών φαρμάκων διαφέρει από ζώο σε ζώο και ανάλογα με τις περιστάσεις. Οι σκοπευτές μπορεί να μην είναι σε θέση να ρίξουν ένα βέλος με ακρίβεια, που θα εξασφαλίζει ότι το ζώο είναι ακινητοποιημένο. Τα φάρμακα μπορεί να μη δράσουν αρκετά γρήγορα για να εμποδίσουν ένα ζώο να σκοτώσει ή να τραυματίσει σοβαρά ένα άτομο που συναντά.

Πράγματι, η χημική σύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν το ζώο δεν δημιουργεί άμεση απειλή, συνήθως όταν έχει ήδη περιοριστεί.

4. Η EAZA επιβάλλει στα ζωολογικά πάρκα που θεωρούνται υπεύθυνα για την εξουδετέρωση ζώων, όπου κρίνεται απαραίτητο, τα όπλα να φυλάσσονται με ασφάλεια, αλλά να είναι διαθέσιμα γρήγορα, εάν χρειαστεί. Τα ζωολογικά πάρκα πρέπει επίσης, να αποδείξουν ότι διαθέτουν προσωπικό στο χώρο που είναι εξειδικευμένο για να πυροβολεί και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τοπικής τους αρχής.

5. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι πιστοποιημένο μέλος της EAZA και επιθεωρήθηκε από το Πρόγραμμα Πιστοποίησης EAZA το 2017. Η ομάδα ελέγχου, η Επιτροπή για τη σύνθεση των μελών και Δεοντολογίας και το Συμβούλιο της EAZA ήταν ικανοποιημένοι από το γεγονός, ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανταποκρίνεται στα πρότυπα που απαιτούνται από την EAZA, πέραν των απαιτήσεων της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ζωολογικά Πάρκα.

6. Σε κάθε περίπτωση όπου οι άνθρωποι και τα δυνητικά επικίνδυνα ζώα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, είτε σε ζωολογικά πάρκα, είτε σε δράσεις προστασίας στο πεδίο, ή σε κοινότητες εμβέλειας, ο κίνδυνος και για τα δύο μέρη περιορίζεται από λογικά μέτρα που σχεδόν πάντοτε περιλαμβάνουν την τελευταία επιλογή για χρήση θανατηφόρων μέσων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πράγματι, στην Ευρώπη υπάρχει συνήθως μια νομική υποχρέωση για κάθε φορέα ή ομάδα με πιθανή έκθεση σε αυτούς τους κινδύνους, να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει θανατηφόρο μέσο εάν χρειαστεί.

7. Η EAZA δεν έχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, κατά τη διάρκεια αυτού του συμβάντος, από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ή κάποιο από τα μέλη του προσωπικού, ήταν εσφαλμένη.

Μετά το περιστατικό, το Ζωολογικό Πάρκο επικοινώνησε αμέσως, τόσο με την EAZA, όσο και με τον υπέυθυνο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αναπαραγωγής για τα τζάγκουαρ, σύμφωνα με τα πρότυπα βέλτιστης διαχείρισης.

David Williams-Mitchell EAZA Director of Communications and Membership».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments