Γεύση

Η συνταγή της Ημέρας: Λαχανοντολμάδες

Η συνταγή της Ημέρας: Λαχανοντολμάδες
Πεντανόστιμη η συνταγή της ημέρας.

Η συνταγή της Ημέρας: Λαχανοντολμάδες

Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας.

Υλικά συνταγής

  • για τους λαχανοντολμάδες
  • 1½ – 2 κιλά λάχανο
  • 500γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι και χοιρινό)
  • ¾ φλιτζ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • για το αυγολέμονο
  • 1 αυγό
  • 2 λεμόνια (ο χυμός τους)

Διαδικασία συνταγής

Παίρνουμε το λάχανο, το γυρνάμε ανάποδα, το κόβουμε στη μέση και κόβουμε το κοτσάνι μέχρι βαθιά μέσα.

Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα και το λάχανο να βράσει με την πλευρά που έχει το κενό από το κοτσάνι μέσα στο νερό. Το βράζουμε για 10 λεπτά περίπου από την ώρα που θα πάρει βράση και το γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Το βράζουμε άλλα 5 λεπτά περίπου. Προσέχουμε να μαλακώσει για να τυλίγεται αλλά να μην βράσει πολύ και διαλύεται.

Βγάζουμε το λάχανο και χωρίζουμε τα φύλλα, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορούμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες εύκολα. Τα μεγάλα φύλλα τα κόβουμε σε δύο ή σε τρία κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας μαζί τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και τα υλικά για το αυγολέμονο.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και γεμίζουμε τον πάτο της με μερικά χοντρά κομμάτια λάχανο που δεν μπορούμε να τυλίξουμε σε ντολμάδες. Βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη κάθε λαχανόφυλλου και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες μας.

Τους βάζουμε κολλητά και γεμίζουμε την κατσαρόλα, από πάνω βάζουμε τη δεύτερη στρώση ντολμάδες σταυρωτά με τους κάτω για να μην έχουν φόβο να διαλυθούν. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Αν μας περισσέψουν φύλλα τα απλώνουμε πάνω από τους ντολμάδες και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα. Προσθέτουμε νερό τόσο όσο ίσα ίσα να σκεπάζονται.

Μαγειρεύουμε σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να πάρουν βράση και έπειτα χαμηλώνουμε στο μισό. Σιγοβράζουμε περίπου για 1 ώρα (δοκιμάζουμε να έχει μαλακώσει το λάχανο).

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε από το ζουμί των λαχανοντολμάδων σιγά σιγά σε κλωστή, χτυπώντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη. Έπειτα προσθέτουμε το ζεστό αυγολέμονο στην κατσαρόλα, την ανακινούμε δεξιά αριστερά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Με το συγκεκριμένο αυγολέμονο το φαγητό μένει με αραιή σάλτσα. Άν θέλουμε τους λαχανοντολμάδες μας με πηχτή σάλτσα προσθέτουμε στα υλικά για το αυγολέμονο 2 κρόκους αυγών, 1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ και 1 φλιτζάνι κρύο γάλα.

Για να το ετοιμάσουμε διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο γάλα, χτυπάμε το αυγό και τους κρόκους με το λεμόνι σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε το γάλα με το κόρν φλάουρ και το μισό ζουμί των λαχανοντολμάδων σιγά σιγά σε κλωστή, χτυπώντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη. Έπειτα προσθέτουμε το ζεστό αυγολέμονο στην κατσαρόλα, την ανα κινούμε δεξιά αριστερά και αφήνουμε να πάρει μια βράση το φαγητό μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments