Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Τον Ιανουάριο θα έρθει στη Βουλή

Συμφωνία των Πρεσπών: Τον Ιανουάριο θα έρθει στη Βουλή
Συμφωνία των Πρεσπών: Στις 15 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η συνταγματική αναθεώρηση στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και έρχεται η σειρά της Ελλάδας να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία.

Συμφωνία των Πρεσπών: Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας επισπεύδεται, αφού οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν στο Σύνταγμα των Σκοπίων ικανοποιούν την ελληνική πλευρά.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.

Πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε ανακοινώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Αυτή την ημέρα, στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, ολοκληρώνεται η συνταγματική αναθεώρηση και έρχεται η σειρά της Ελλάδας να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία.

Στο άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται, πως «με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο σύνταγμα της FYROM η Ελλάδα θα κυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η εν λόγω κυρωτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας συμφωνίας».

Όπως αναφέρουν διπλωμάτες, τον Μάιο θα έχει επικυρωθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας.

Μάλιστα, είπαν χαρακτηριστικά: «Δεν θα αφήσουμε εκκρεμότητες στη ΝΔ. Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί».

Όσον αφορά το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, διπλωμάτες ανέφεραν ότι έχουν ενταθεί οι προσπάθειες ώστε αυτό να διεξαχθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Σχετικά με το επίπεδο των ελληνοτουρκικών αλλά και τουρκοαμερικανικών σχέσεων, τονίστηκε, ότι η στάση των ΗΠΑ προς την Τουρκία, είναι ξεκάθαρη καθώς η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι αν προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 θα υπάρξουν κυρώσεις.

Για τις διμερείς σχέσεις οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία. Δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε σε δικό μας έδαφος κατάληψη».

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους διαπιστευμένους διπλωματικούς συντάκτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments