Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή – Δεν καταθέτει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία

Συμφωνία των Πρεσπών: Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή – Δεν καταθέτει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία
Ήρθε η ώρα της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από εβδομάδες συζητήσεων και κόντρας. Γιατί ο Μητσοτάκης δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, τι σχολιάζουν στο Μαξίμου. Φρούριο η Αθήνα, βγαίνουν στους δρόμους 1.500 αστυνομικοί.

Αργά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματισθεί, η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η ΝΔ δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση μομφής, παρά την έντονη φημολογία που υπήρχε περί του αντιθέτου.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ότι μια πρόταση μομφής που δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από ψήφο εμπιστοσύνης και το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απείχε από μια τέτοια διαδικασία, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να δώσει άλλοθι στον Πάνο Καμμένο και στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Από εκεί και πέρα το χαρτί της πρότασης μομφής σύμφωνα με την Πειραιώς θα είναι στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τις επόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Έτσι στην συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη η ΝΔ θα δώσει την «μητέρα των μαχών», όπως προανήγγειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση και από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Το επίσημο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση. Είναι η συνταγματική πρακτική στην ΠΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο.

Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συμφωνία των Πρεσπών: Η ψηφοφορία στη Βουλή βγάζει 1.500 αστυνομικούς στους δρόμους

Με τις σκηνές από το τελευταίο συλλαλητήριο να είναι νωπές, αφού δημιουργήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος οι Αρχές θα μετατρέψουν σε φρούριο την Αθήνα προκειμένου να μην υπάρξουν στιγμές σαν εκείνες της Κυριακής (20/1/19).

Έτσι, 1.500 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και πως δεν θα υπάρξουν εντάσεις στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Να αναφερθεί, ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από μηνύματα ανθρώπων που καλούν τον κόσμο να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για διαμαρτυρία, ενώ υπάρχει και έντονη φημολογία ότι θα επιχειρηθεί και “ντου” στη Βουλή.

  • Από χθες (23/1/19) το βράδυ σε κλοιό ασφαλείας βρέθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η Βουλή.
  • Από σήμερα (24/1/19) γύρω από το Σύνταγμα θα στηθούν τέσσερις φραγμοί με κλούβες, ενώ έντονη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει και στο Ζάππειο και στη Βασιλίσσης Όλγας.

Βασικός στόχος των αυξημένων αυτών μέτρων είναι η ανεμπόδιστη είσοδος και έξοδος των βουλευτών από το κοινοβούλιο.

Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο μπροστά από τη Βουλή θα υπάρχει μια “νεκρή ζώνη” η οποία ουσιαστικά δεν θα επιτρέπει σ’ αυτούς που θα κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας για διαμαρτυρία να πλησιάσουν στο κτίριο.

Παράλληλα, θα υπάρχουν διπλές διμοιρίες στα σκαλοπάτια δεξιά και αριστερά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Μάλιστα, ιδιαίτερα αυξημένες θα είναι και οι περιπολίες γύρω από τα Εξάρχεια.

Κλειστός ο Εθνικός Κήπος

Άλλο ένα «τείχος» από αστυνομικούς θα στηθεί μέσα στον Εθνικό Κήπο, ο οποίος θα είναι κλειστός από το πρωί, για την περίπτωση προσέγγισης μέσα από αυτόν.

Καταληκτικά, σημειώνεται ότι για τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, η συμμετοχή αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερη από εκείνη του συλλαλητηρίου που “έπνιξε” το Σύνταγμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments