Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Κυρώθηκε με 153 ψήφους από το ελληνικό Κοινοβούλιο (vid)

Συμφωνία των Πρεσπών: Κυρώθηκε με 153 ψήφους από το ελληνικό Κοινοβούλιο (vid)
Η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε με 153 "ναι". Δείτε ποιοι ψήφισαν υπέρ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έπειτα -από τριήμερη συζήτηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα έντονους τόνους- κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Τα 300 μέλη της Βουλής ψήφισαν με ονομαστική ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια μάλιστα της οποίας υπήρχαν εντάσεις και απρόοπτα.

Υπέρ της Συμφωνίας ψήφισαν και οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι ψήφισαν 146, παρών ψήφισε ένας βουλευτής (σ.σ ο Γρηγόρης Ψαριανός)

Σε αυτούς προστέθηκαν 8 βουλευτές από πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης:

  • Κατερίνα Παπακώστα,
  • Έλενα Κουντουρά,
  • Θανάσης Παπαχριστόπουλος,
  • Σπύρος Δανέλλης,
  • Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Γιώργος Μαυρωτάς,
  • Σπύρος Λυκούδης και
  • Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές από 6 κόμματα της αντιπολίτευσης: τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και κάποιους ανεξάρτητους.

Δείτε την ψηφοφορία στη Βουλή (Μεταδόθηκε και live μέσα από τη σελίδα του pagenews.gr στο Facebook)

Η ονομαστική ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Gepostet von pagenews.gr am Freitag, 25. Januar 2019

Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια

Μέσω Facebook ήρθε η αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία.

Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.

Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή.

Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας…

Gepostet von Alexis Tsipras am Freitag, 25. Januar 2019

Νίκος Κοτζιάς: Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης

“Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης. Επείγει να υλοποιήσουμε μαζί με τους φίλους της Βόρειας Μακεδονίας τα μέτρα της θετικής ατζέντας της συμφωνίας των Πρεσπών, το κοινό μας μέλλον. Ζόραν και Νικόλα η ιστορία είναι σχολείο και όχι φυλακή. Μαζί σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της” έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Συγχαρητήρια από τον Ζόραν Ζαέφ

Ο Ζόραν Ζάεφ αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα μέσω Twitter

Μητσοτάκης: Δεν θα απεμπολήσω το δικαίωμα για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ

Σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.

H κύρωση της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση.

Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών. Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι. Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος.

Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση.

Πιστή στη λαϊκή εντολή, η Νέα Δημοκρατία έδωσε τη μεγάλη μάχη. Ανέδειξε την αλήθεια για το εθνικό θέμα, αλλά και το πραγματικό πρόσωπο κάθε κόμματος και κάθε βουλευτή.

Προσωπικά, μίλησα με ειλικρίνεια για τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω.

Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν. Βίωσαν τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Πρέπει, όμως, να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα. Μακριά από ακρότητες.

Σύντομα θα μιλήσουν και η απάντησή τους στις κάλπες θα είναι συντριπτική. Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι λίγο πριν απ’ το ξημέρωμα.

Και η στιγμή της ελπίδας και της προόδου πλησιάζει. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και πρέπει να πάμε μπροστά. Το μπορούμε.

Συγχαρητήριο μήνυμα από τον Τουσκ

Συγχαρητήριο μήνυμα στις δύο γλώσσες και στα αγγλικά απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο!

Πετύχατε το ακατόρθωτο» έγραψε στα ελληνικά ο κ. Τουσκ στο Twitter.

Σόου Χρυσαυγιτών εντός της αίθουσας

Επεισόδιο με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση που ψήφισε «όχι στην προδοσία» και ο πρόεδρος της Βουλής την έκρινε άκυρη.

Κακοστημένο σόου από τους Χρυσαυγίτες που άρχισαν να φωνάζουν. Ο Ν. Βούτσης τους ζήτησε να συμμορφωθούν ή να αποχωρήσουν και κάλεσε τον βουλευτή της Χ.Α. να ξαναψηφίσει.

Πανό από τον Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων

Πανό κατά της συμφωνίας ύψωσε ο  Γιάννης Σαρίδης, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το πανό έγραφε “Δεν φταίει η Δημοκρατία”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments