Υγεία

Αποβολή εμβρύου: Έρευνα για τον ασφαλή χρόνο εγκυμοσύνης μετά από θνησιγένεια

Αποβολή εμβρύου: Έρευνα για τον ασφαλή χρόνο εγκυμοσύνης μετά από θνησιγένεια
Αποβολή εμβρύου: Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της νέας επιστημονικής έρευνας σχετικά με την εγκυμοσύνη μετά από μια θνησιγένεια.

Αποβολή εμβρύου: Νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, εξετάζει τον ασφαλή χρόνο εγκυμοσύνης μετά από μια θνησιγένεια.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, οι γυναίκες που μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο, αφότου υπήρξε θνησιγένεια (θάνατος μέσα στη μήτρα μετά την 22η εβδομάδα της κύησης) του προηγούμενου μωρού τους, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να συμβεί κάτι ανάλογο, ούτε να γεννήσουν μωρό πρόωρο (πριν την 37η εβδομάδα) ή λιποβαρές.

Αποβολή εμβρύου: Έρευνα για τον ασφαλή χρόνο εγκυμοσύνης μετά από θνησιγένεια

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Ανέτ Ρέγκαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Κέρτιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 14.500 γεννήσεις από γυναίκες που είχαν θνησιγένεια στη διάρκεια της προηγούμενης κύησης.

Τα στοιχεία αφορούσαν διάστημα 37 ετών (1980-2016) σε τρεις χώρες (Αυστραλία, Φινλανδία, Νορβηγία). Δεν διαπιστώθηκαν πιο αυξημένοι κίνδυνοι για μια γυναίκα αν έμενε έγκυος μέσα στο επόμενο έτος, από ό,τι αν μεσολαβούσε περισσότερος χρόνος (24 έως 59 μήνες).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τις γυναίκες να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια, μετά από μια προηγούμενη φυσιολογική γέννα και τουλάχιστον έξι μήνες μετά από μια αποβολή ή άμβλωση, προτού μείνουν έγκυες ξανά.

Όμως δεν έχει κάποια συμβουλή για το ιδανικό χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει μετά από μια θνησιγένεια, καθώς έως τώρα υπήρχαν λίγα στοιχεία πάνω σε αυτό το ζήτημα – ένα κενό που ήλθε να καλύψει η νέα μελέτη.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν με συνέπεια ότι ένα διάστημα λιγότερο του ενός έτους ανάμεσα στις δύο κυήσεις, δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στην επόμενη γέννα να υπάρξει ξανά θνησιγένεια, σε σχέση με ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

Περίπου 3,5 στις 1.000 γεννήσεις στις χώρες υψηλού εισοδήματος καταλήγουν σε θνησιγένεια, αλλά υπάρχουν περιορισμένες συστάσεις μέχρι σήμερα για τον προγραμματισμό των μελλοντικών κυήσεων.

Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα μας μπορούν να λειτουργήσουν καθησυχαστικά για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες ή απρόσμενα μένουν έγκυες λίγο μετά από μια θνησιγένεια», δήλωσε η δρ Ρέγκαν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αν μια γυναίκα μείνει έγκυος έξι μήνες μετά από προηγούμενο τοκετό, έχει περίπου 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές στον επόμενο.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε μια βέβαιη εξήγηση γιατί αυξάνει ο κίνδυνος, όταν είναι μικρό το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο τοκετούς.

Η πιο συχνή θεωρία είναι ότι η γυναίκα ξεμένει από ζωτικές θρεπτικές ουσίες μετά την προηγούμενη εγκυμοσύνη και πρέπει να περάσει ένα επαρκές διάστημα για να γεμίσει ξανά τις «μπαταρίες» της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments