Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: «Το πήδημα θα το ζήσουμε» – Σπάνιο βίντεο πριν τις εκλογές του 2015
Αλέξης Τσίπρας: «Το πήδημα θα το ζήσουμε» – Σπάνιο βίντεο πριν τις εκλογές του 2015 | Pagenews.gr
Pagenews Team

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, θα το ζήσουμε με την ώθηση…», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη Ρόδο στις 14-1-2015. Τι είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του 4 χρόνια πριν.

Φίλες και φίλοι Συντρόφισσες και σύντροφοι

Χαίρομαι που βρίσκομαι στο νησί σας. Χαίρομαι που βρίσκομαι στα Δωδεκάνησα της ομορφιάς, του πολιτισμού, και της Ιστορίας. Και χαίρομαι διπλά γιατί έχω την ευκαιρία να σας μεταφέρω μήνυμα νίκης απ’ όλη την Ελλάδα. Δέκα και μία μείνανε για τη μεγάλη νίκη του λαού και της δημοκρατίας.

Δέκα και μία μέρα για να ξαναγράψει ο λαός μας ιστορία, να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, με περηφάνια και αξιοπρέπεια. Για να πάρει μια βαθιά ανάσα ζωής.

Η ελπίδα έρχεται. Ο φόβος φεύγει. Η αλλαγή έρχεται. Οι πολιτικές της καταστροφής φεύγουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται.

Η τρόικα φεύγει. Και παίρνει μαζί της και το διεφθαρμένο, το διαπλεκόμενο πολιτικό προσωπικό που έριξε την Ελλάδα στα βράχια.

Επιτρέψτε, όμως, μου να αρχίσω με ένα γεγονός της επικαιρότητας. Χτές ήρθε άρον-άρον στη χώρα μας ο δεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας για να εκφράσει την υποστήριξή του στον κύριο Σαμαρά. Είδαμε και τους δυο να δηλώνουν πόσο σωστή είναι η πολιτική που επέβαλε τα τελευταία χρόνια η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα. Πόσο ευεργετική και ωφέλιμη. Και πως πρέπει να συνεχιστεί. Όπως ακριβώς και στην Ισπανία.

Τι ακριβώς όμως κάνει ο κος Ραχόι στην Ισπανία και αναμένεται σύντομα να έχει την ίδια τύχη που σε λίγες μέρες θα έχει ο κος Σαμαράς στην Ελλάδα; Ξεσπιτώνει από τα σπίτια τους, από τη πρώτη τους κατοικία, χιλιάδες Ισπανούς μεροκαματιάρηδες, ανθρώπους της μεσαίας τάξης που έκαναν το λάθος να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες, πριν τη κρίση, και τώρα δε μπορούν πια να τα αποπληρώσουν.

Ποιόν λοιπόν έφερε να τον υποστηρίξει ο κος Σαμαράς; Τον πρωθυπουργό των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Ίσως με αυτόν το τρόπο να ήθελε υποσυνείδητα να συμβολίσει, αυτό που περιμένει και τους έλληνες, αν επανεκλεγεί και συνεχίσει την εφαρμογή των μνημονίων.

Διότι οι πλειστηριασμοί απελευθερώθηκαν από 1/1 του 2015. Και οι δυο σχετικές τροπολογίες που καταθέσαμε στη Βουλή για παράταση της αναστολής καταψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. Και τα κοράκια των distress funds είναι έτοιμα να πέσουν πάνω στους δανειολήπτες για να τους πάρουν τα σπίτια.

Αυτό είναι το ατύχημα που δε θα συμβεί στη πατρίδα μας, κε Σαμαρά. Να επανεκλεγείτε και να αντιγράψετε το φίλο σας το Ραχόι, πετώντας έξω από τα σπίτια τους, στο δρόμο, χιλιάδες χρεοκοπημένους δανειολήπτες. Αυτό θα αποτρέψει ο λαός μας με τη ψήφο του, στις 25 Γενάρη.

Αυτό θα αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις 26.

Γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Τελεία και παύλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, φίλες και φίλοι, δεσμεύεται να βάλει τέρμα σ’ αυτή την κοινωνική τραγωδία στην Ελλάδα. Ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για τους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο ιδρώτας των λαών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται πλούτος των λίγων. Η δική μας, λοιπόν, μάχη δεν είναι μόνο μάχη της Ελλάδας. Είναι μάχη και της Ισπανίας. Είναι μάχη όλων των λαών του ευρωπαϊκού νότου. Είναι μάχη για τη λύση του προβλήματος του χρέους που βυθίζει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, στην ύφεση και στη φτώχεια. Είναι μάχη για μια δικαιότερη Ευρώπη.

Η νίκη μας, θα είναι ταυτόχρονα και νίκη των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου.

Και για όσους γνωρίζουν Ισπανικά, έχω μια μονολεκτική απάντηση: Podemos.

Σας λέει τίποτα αυτό κε Ραχόι; Podemos, που πάει να πει μπορούμε.

Μπορούμε να τους νικήσουμε και θα τους νικήσουμε.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Οι Έλληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί, όλοι οι λαοί της Ευρώπης.

Μπορούμε, όρθιοι, ενωμένοι, αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας.

Μόνο οι μύωπες του συντηρητισμού δεν βλέπουν τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην ήπειρό μας. Δεν είναι μόνο στην Ισπανία που το Podemos, που γεννήθηκε στις πλατείες της αγανάκτησης, είναι ήδη πρώτο κόμμα. Και το κόμμα του κυρίου Ραχόι, τρίτο.

Στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, πνέει ισχυρός άνεμος αλλαγής. Μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Κι αυτή η πραγματικότητα έχει ήδη την αντανάκλασή της σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, διανοούμενοι, οικονομολόγοι διαψεύδουν την κινδυνολογία του κυρίου Σαμαρά. Το ζήτημα του αβίωτου χρέους μπαίνει πια στην ατζέντα. Όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι πρόβλημα. Αλλά λύση.

Όχι απειλή, αλλά ευκαιρία για την αναγκαία αλλαγή πορείας στην Ευρώπη. Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι έχω μιλήσει και προσωπικά με αρκετούς Ευρωπαίους παράγοντες αυτό τον καιρό.

Και ξέρετε κάτι; Όλοι πια ξέρουν τις θέσεις μας, αλλά ελάχιστοι τις αντιμετωπίζουν όπως το 2012. Τότε τα έδιναν όλα για να μην νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ξέρουν ότι η νίκη μας είναι αναπόφευκτη. Ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος. Ότι το 2015 δεν είναι 2012. Όχι μόνο για μας τους Έλληνες, αλλά ακόμα και γι’ αυτούς.

Δηλώνουν λοιπόν έτοιμοι να διαπραγματευτούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Και αν δείτε τις επίσημες δηλώσεις τους, ήδη διαπραγματεύονται. Σε μας απευθύνονται πλέον όλοι. Ακόμα κι εκείνοι που εμφανίζονται άκαμπτοι, σηκώνουν σήμερα ψηλά τον πήχη, για να κερδίσουν αύριο περισσότερα. Αλλά έχουνε πια οι φύλακες την γνώση. Και ο νοών νοήτω.

Θέλω όμως από δω, από τη Ρόδο, από τα Δωδεκάνησα, που η ομορφιά και η ιστορία τους αποτελούν μαγνήτη για όλους τους Ευρωπαίους, να διακηρύξω ότι: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη. Αλλά με ένα κριτήριο: Το καλό του ελληνικού λαού και της πατρίδας.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τους θεσμούς τη μάχη. Με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Αλλά με γνώμονα την απαλλαγή της Ελλάδας από την ομηρεία του χρέους. Και την απαλλαγή της Ευρώπης από μια πολιτική που τη διαλύει.

Δεν πάει άλλο με το βραχνά του χρέους και των μνημονίων της καταστροφής. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι. Εμείς δεν έχουμε σκοπό ούτε να εκβιάσουμε, ούτε να τρομοκρατήσουμε κανέναν.

Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση και να δεχτούμε από κανέναν, απόπειρες εκβιασμού και τρομοκράτησης. Εις βάρος μας. Αλλά κυρίως εις βάρος των Ελλήνων που αύριο θα εκπροσωπούμε. Εις βάρος εκείνων που δεν μπορούν πια να αντέξουν άλλη φτώχεια κι άλλη ταπείνωση.

Εις βάρος τελικά της Ελλάδας. Αυτό με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβεί. Και δε θα συμβεί. Θα ήταν ανόητος και επικίνδυνος για την Ευρώπη αυτός που θα τολμούσε και να το σκεφτεί. Γιατί η Ευρώπη δεν είναι μόνο το χρηματιστικό κεφάλαιο και οι συντηρητικοί πολιτικοί του εκφραστές.

Δεν είναι μόνο οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της λιτότητας. Δεν είναι μόνο οι θιασώτες του κρυφού ή φανερού εθνικιστικού εγωισμού…»

Δείτε το βίντεο

Ετικέτες: 
2019