Διεθνή

Brexit: Πιθανότητα αναβολής του μέχρι τις 7 Μαΐου ή μέχρι τα τέλη του έτους

Brexit: Πιθανότητα αναβολής του μέχρι τις 7 Μαΐου ή μέχρι τα τέλη του έτους
Brexit: Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν την πιθανότητα να δώσουν παράταση στη Βρετανία.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν τις δυνατές επιλογές που έχουν σε ό,τι αφορά την αναβολή του Brexit, εξετάζοντας την πιθανότητα να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 7 Μαΐου, ενδεχομένως όμως και μέχρι τα τέλη του έτους ή ακόμη και να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία προς το παρόν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας εξόδου, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήθελε να δοθεί αναβολή μέχρι τις 22 Μαΐου, δηλαδή μία ημέρα πριν ξεκινήσουν οι ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου).

Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο ήταν να εγκρίνει το βρετανικό κοινοβούλιο τη Συμφωνία Αποχώρησης, την επόμενη εβδομάδα.

Όμως η Γαλλία δεν συμφώνησε και πλέον στο τραπέζι συζητείται η ημερομηνία της 7ης Μαΐου.

Ένας διπλωμάτης είπε ότι η αναβολή αυτή “απλώς θα μας δώσει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε για ένα Brexit άνευ συμφωνίας”.

Άλλοι ηγέτες πρότειναν να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία ή να δώσουν πολύμηνη παράταση, μέχρι τα τέλη του έτους.

Brexit: Επιχειρησιακό κέντρο του στρατού στο Λονδίνο μπροστά στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας άνοιξε ένα επιχειρησιακό κέντρο σε ένα καταφύγιο για προστασία από επίθεση με ατομικά όπλα, στο κέντρο του Λονδίνου, μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου.

Αυτό το κέντρο είναι εξοπλισμένο με όλες «τις απαραίτητες υποδομές» και διαθέτει «μια ομάδα έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε επιχείρηση σε περίπτωση ανάγκης», εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου.

«Καθώς πλησιάζουμε σε μια πιθανή έξοδο (από την ΕΕ) χωρίς συμφωνία, αυτό θα είναι το μέρος όπου η απάντηση θα μπορούσε να συντονίζεται» σημείωσε ο αξιωματούχους.

Το καταφύγιο βρίσκεται κάτω από το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Άμυνας στη συνοικία Ουάιτχολ, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτακτης εθνικής ανάγκης, μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, το στρατιωτικό προσωπικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη μεταφορά τροφίμων, καυσίμων κι άλλων εμπορευμάτων στην περίπτωση που καταγραφούν προβλήματα στα σύνορα.

Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον ανακοίνωσε ότι 3500 στρατιωτικοί θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν για να στηρίξουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες, σε περίπτωση ανάγκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments