Διεθνή

ΗΠΑ φυσικές καταστροφές: Η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο για τις δαπάνες αποκατάστασης

ΗΠΑ φυσικές καταστροφές: Η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο για τις δαπάνες αποκατάστασης
ΗΠΑ φυσικές καταστροφές: Μερικές κοινότητες στις ΗΠΑ περιμένουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας εδώ και μήνες.

ΗΠΑ φυσικές καταστροφές: Η Γερουσία ψήφισε χθες ένα νομοσχέδιο για την διάθεση εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από ακραία φυσικά φαινόμενα (τυφώνες, πυρκαγιές και πλημμύρες).

Μερικές κοινότητες στις ΗΠΑ περιμένουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας εδώ και μήνες, ενώ αυτή καθυστέρησε εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης που ξέσπασε ακολουθώντας κομματικές γραμμές και για ζητήματα όπως, η χρηματοδότηση του Πουέρτο Ρίκο, αλλά και η χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στους αγρότες.

Η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης γίνονταν όλο και πιο πολύπλοκη στο πέρασμα των μηνών κι ενώ οι φυσικές καταστροφές επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την διαμόρφωση της ομοσπονδιακής λίστας με τα σχετικά αιτήματα χορήγησης βοήθειας, κλιμακώνοντας την άσκηση πιέσεων σε επίπεδο εκλογικών περιφερειών και πολιτειών προς τους γερουσιαστές και προς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η διαδικαστική ψηφοφορία που έγινε στην Γερουσία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα της όλης διαδικασίας, ενεργοποιώντας το πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης που είναι πιθανό να οδηγήσει σε διαβουλεύσεις με την Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε τα δύο νομοθετικά σώματα να ψηφίσουν ένα κοινό νομοσχέδιο, που θα μπορούσε να υπογράψει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η χθεσινή ψηφοφορία στην Γερουσία έγινε με ψήφους 90-10 και προβλέπει την χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης στις αμερικανικές πολιτείες που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές. Μεταξύ αυτών, η Αϊόβα, η Νεμπράσκα, το Μιζούρι, αλλά και το Κάνσας που έχουν υποστεί ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την χορήγηση κονδυλίου 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της υποσιτιστικής κρίσης στο Puerto Rico.

Για την προώθηση του νομοσχεδίου συμφώνησαν όλοι οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας, ενώ 10 Ρεπουμπλικάνοι το καταψήφισαν.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι: ο Μάικ Μπράουν από την Ιντιάνα, ο Μάικ Ένζι από το Ουαϊόμινγκ, ο Τζιμ Ίνχοφ από την Οκλαχόμα, ο Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν, ο Ραντ Πολ από το Κεντάκι, ο Πάτ Τούμι από την Πενσιλβάνια, οι Τζέιμς Ριστς και Μάικ Κρέιπο από το Αϊντάχο, ο Τζέιμς Λάνκορφ από την Οκλαχόμα κι ο Μάικ Λι από την Γιούτα.

Ένα από τα σημεία που προκαλούν έντονη δικομματική αντιπαράθεση είναι η χρηματοδότηση για του Πουέρτο Ρίκο.

Στην διάρκεια ενός μεσημβρινού γεύματος στην Γερουσία που έγινε χθες, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε προς τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, ότι ήταν προβληματισμένος για το ποσό της οικονομικής βοήθειας που δόθηκε στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο και επλήγη από δύο κυκλώνες το 2017.

“Ο ίδιος ήταν λυπημένος για το μεγάλο ποσό χρημάτων που πήρε το Πουέρτο Ρίκο, καθώς δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τις πολιτείες που βρίσκονται στον ηπειρωτικό χώρο των ΗΠΑ και οι οποίες, υποφέρουν από την έλλειψη κονδυλίων,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Ίσακσον.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Γερουσίας, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να δώσουν περισσότερα χρήματα στο Πουέρτο Ρίκο. Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό που θεωρεί ως μία πιθανή εξέλιξη είναι “η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Βουλή των Αντιπροσώπων.”

Το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα έχει ψηφίσει το δικό του νομοσχέδιο για την χορήγηση των δαπανών αποκατάστασης των καταστροφών στις πληγείσες αμερικανικές πολιτείες, από τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αποζημιώσεων στην Γερουσία, Ίβαν Χόλαντερ δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων “είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο αυτό, καθώς δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την αποκατάσταση των καταστροφών στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά και σε άλλες περιοχές.” Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων “θα επιμείνουν για την πραγματοποίηση διαβουλεύσεων,” εκτίμησε ο ίδιος, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για διάφορα προγράμματα. Μεταξύ αυτών και κονδύλιο 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των δικτύων υδροδότησης σε πολιτείες που υπέστησαν καταστροφές από τα ακραία φυσικά φαινόμενα.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για το Πουέρτο Ρίκο και των αμερικανικών Παρθένων Νήσων, αλλά και δαπάνη 68 εκατομμυρίων δολαρίων για χορήγηση βοήθειας μέσω του προγράμματος Medicaid στην αμερικανική Σαμόα, στο Γκουάμ, αλλά και στα Νησιά Μαριάνα.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας προβλέπει την χορήγηση ποσού 200 εκατομμυρίων δολαρίων στους πεζοναύτες για την αποκατάσταση των ζημιών από τον κυκλώνα Φλόρενς, πέρα από τα κονδύλια των 740 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Σώμα Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ για την κατασκευή υποδομών προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει την παράταση εφαρμογής του νόμου για την βία κατά των γυναικών.


Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφίες: pixabay

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments