Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Στις 100.000 ευρώ το όριο για τα επιχειρηματικά δάνεια

Πρώτη κατοικία: Στις 100.000 ευρώ το όριο για τα επιχειρηματικά δάνεια
Πρώτη κατοικία: Τι ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Πρώτη κατοικία: Σε νομοτεχνική αλλαγή προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά δάνεια, μειώνοντας στις 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ, όπως αρχικά προβλεπόταν, το ύψος του ληξιπρόθεσμου επιχειρηματικού δανείου για να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή αυτή σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα για κρατική επιχορήγηση και να διασφαλιστεί η προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και να δοθεί το πράσινο φως για την αποπληρωμή του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δραγασάκης, η αλλαγή αφορά μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του να μην υπερβαίνει το όριο των 130.000 ανά πιστωτή ή το όριο των 100.000 ανά πιστωτή εάν αφορά επιχειρηματικό δάνειο.

Ακόμα, με άλλη αλλαγή προβλέπεται η δυνατότητα να μπορεί ο αιτών να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κύριας κατοικίας του είναι διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στα βιβλία των τραπεζών.

  • Τι ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της Ολομέλειας

«Για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε μπροστά προτείνουμε δύο νομοτεχνικές αλλαγές, όχι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά. Η πρώτη αφορά όπως είπε στα επιχειρηματικά δάνεια και προβλέπει περιορισμό του ορίου των επιχειρηματικών δανείων από τις 130.000 στις 100.000, «τη στιγμή της υποβολής της αίτησης». Η δεύτερη αφορά στην αποτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου αναφορικά πάντα με τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Προσπαθώ να βρω παράθυρο για να γίνουν οι 100 δικαιούχοι 101», είπε ο κ. Δραγασάκης και εξήγησε: «Αρχίζουμε με την αποτίμηση που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών και από κει και πέρα αν ο δανειολήπτης με νόμιμο τρόπο αποδείξει ότι η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη θα ισχύει αυτή έναντι εκείνης που προσδιορίζεται στα βιβλία των πιστωτών».

Δύο λεπτά πριν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τονίσει από το ίδιο βήμα πως πρόκειται για έναν νόμο «που είναι πολύ περισσότερο υπέρ της ισότητας από τον αντίστοιχο στην Κύπρο, εμπεριέχει και επιχειρηματίες… Όλα τα συστήματα εδώ και έξω έχουν κάποιο ρίσκο, το δικό μας δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών.

Ωστόσο για να έχουμε το πράσινο φως από την ECB θα έρθουν κάποιες αλλαγές που επηρεάζουν λίγο την περίμετρο για τα επιχειρηματικά δάνεια».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσακαλώτος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιο θα θεωρούμε ως κριτήριο για την επιστροφή στην κανονικότητα κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αλλάζει διαρκώς αυτό το κριτήριο προκειμένου να κινδυνολογεί και διαψεύδεται.

«Ένα ερώτημα υπάρχει: ποιο κριτήριο προτείνετε εσείς και ποιο εμείς για την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό πρέπει να το βάλουμε εκ των προτέρων γιατί ο τρόπος που λειτουργούμε μέχρι τώρα δε βοηθάει εσάς, δεν βοηθάει εμάς αλλά ούτε και τον κόσμο», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο κριτήριο που έβαλε ο κ. Καραθανασόπουλος για το «ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης». Και πρόσθεσε: «Αυτός ο νόμος προσπαθεί να κάνει αυτό που έκανε ο Ρούσβελτ στη δεκαετία του ’30; Που έκανε έναν νόμο να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στους δανειολήπτες, τις τράπεζες και το κράτος. Αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα.

Υπάρχει μια αδικία για τους ανθρώπους που είναι καλοπληρωτές κι αυτή είναι στη φύση του συστήματος αυτού, από την εποχή του Ρούσβελτ μέχρι σήμερα».

Εξήγησε επίσης πως «το νομοσχέδιο έχει έναν πυλώνα στον νόμο Κατσέλη και έναν δεύτερο σε μια νέα προσέγγιση για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια… Επειδή αυτό το νομοσχέδιο έχει δύο πυλώνες χρειαζόταν να διαπραγματευτούμε με τους τέσσερις θεσμούς γιατί ακριβώς ο ένας πυλώνας αυτός του νόμου Κατσέλη πατάει μέσα στις μνημονιακές δεσμεύσεις».

  • Κύκλοι υπ. Οικονομίας: Η νομοτεχνική αλλαγή σε ό,τι αφορά στον «νέο νόμο Κατσέλη» αλλάζει τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου και όχι τα όρια του αρχικού του ύψους

«Η νομοτεχνική αλλαγή σε ό,τι αφορά στον ‘νέο νόμο Κατσέλη’ αλλάζει τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου από 130000 σε 100000 ευρώ, κατά τον χρόνο της αίτησης» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, η νομοτεχνική αλλαγή «δεν αλλάζει τα όρια του αρχικού ύψους του επιχειρηματικού δανείου, με τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν σχετιζόταν κανένα κριτήριο του νόμου. Επισημαίνεται δε, πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται προστασία πρώτης κατοικίας που συνδέεται με επιχειρηματικά δάνεια».

Στη σχετική νομοτεχνική αλλαγή αναφέρεται συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 68 του σχεδίου νόμου:

α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή» προστίθενται οι λέξεις «ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια».

β) Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «των 130.000 ευρώ» τίθεται οι λέξεις «ή των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα».

  • Σταϊκούρας: Η ΝΔ θα βελτιώσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ώστε να είναι πιο λειτουργική

Ρύθμιση που συρρικνώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και σε σύγκριση με την αρχική πρόταση, φέρνει η κυβέρνηση, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως θέτει αυστηρά κριτήρια, είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική.

Όπως επίσης είπε ο κ. Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ουδείς γνωρίζει πως θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τη συνοδεύσει και με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος, που θα το δούμε στην πράξη.

Πρόκειται για ρύθμιση που δεν εξασφαλίζει ότι δεν δημιουργείται ηθικός κίνδυνος, με αρνητική επίδραση στην κουλτούρα πληρωμών, δεν αντιμετωπίζει συνολικά το μεγάλο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και το διογκούμενο πρόβλημα του συνολικού ιδιωτικού χρέους, είπε επιπροσθέτως.

Επίσης ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό η «υβριδική» κυβέρνηση επιδιώκει, με καθυστέρηση, να προστατεύσει ένα τμήμα της πρώτης κατοικίας και -όπως είπε- μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση, η οποία υποσχόταν, εξαπατώντας τους πολίτες, «σεισάχθεια» και «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», που στο τέλος του 2015, τροποποίησε τις σχετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται μεταγενέστερα προστασία μόνο για το 60% των περιπτώσεων του προηγούμενου πλαισίου, που ψήφισε, τότε, την κατάργηση του νόμου Κατσέλη από τις αρχές του 2019, με μικρή παράταση μεταγενέστερα.

«Μιλάμε για την κυβέρνηση των 29 φόρων, των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και εξήγησε ότι η ΝΔ στηρίζει τη ρύθμιση αυτή επειδή αν δεν υπάρξει κάποια νέα ρύθμιση δεν υφίσταται πλέον και η αναγκαία προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως πρόσθεσε, η ΝΔ δεσμεύεται να προχωρήσει, ως κυβέρνηση, σε βελτιωτικές τροποποιήσεις της, ώστε να την καταστήσει πιο λειτουργική και αποτελεσματική προκειμένου να αποκαλύπτει το σύνολο των στρατηγικών κακοπληρωτών και να επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα αυτό άμεσα μαζί με τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία και έχουν πλήρη εικόνα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, ειδικά – όπως ανέφερε – όταν ψηφίζονται τροπολογίες συμψηφισμού υποχρεώσεων των τραπεζών, με όφελος για τα πιστωτικά ιδρύματα και κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments