Ελλάδα

Διαβατά: Mε συνεχείς ενημερώσεις προσπαθούν να πείσουν τους συγκεντρωθέντες να αποχωρήσουν

Διαβατά: Mε συνεχείς ενημερώσεις προσπαθούν να πείσουν τους συγκεντρωθέντες να αποχωρήσουν
Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, έξω από την οποία έχουν κατασκηνώσει από χθες περίπου 500 πρόσφυγες, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό, ψευδές κάλεσμα ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκο Ράγκο, γίνεται προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος και να επιστρέψει στις δομές όπου φιλοξενείται.

«Ήδη, βρίσκονται σε ετοιμότητα λεωφορεία που έχουμε ναυλώσει για να επιστρέψουν πίσω στα ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τις δομές όπου φιλοξενούνται», είπε ο κ. Ράγκος, ξεκαθαρίζοντας ότι υποκινήθηκαν από μηνύματα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. «Ανάμεσα τους υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας από άνδρες, που δεν ξέρω τι σκοπό έχει δημιουργώντας μια τέτοιου είδους ένταση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι μέσα στη δομή φιλοξενίας λειτουργεί «info box», που ενημερώνει και καταγράφει τα άτομα που θέλουν να επιστρέψουν, ενώ το ίδιο γίνεται και από μεγάφωνα σε τέσσερις γλώσσες.

«Ενημερώνουμε διαρκώς ότι αυτό που συμβαίνει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προκειμένου να τους πείσουμε με διάλογο να φύγουν από το σημείο», κατέληξε ο κ. Ράγκος.

Διαβατά: Ισχυρή αστυνομική δύναμη έξω από το κέντρο φιλοξενίας όπου έχουν κατασκηνώσει, περίπου, 500 πρόσφυγες

Σε σκηνές – και ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν – διανυκτέρευσαν περίπου 500 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, οι οποίοι κατασκήνωσαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών.

Χθες το απόγευμα, οπότε και άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα, δημιουργήθηκε ένταση με αποτέλεσμα να γίνει μία προσαγωγή, να συλληφθεί ένας 37χρονος Ιρακινός για αντίσταση και απόπειρα σωματική βλάβης και ένας αστυνομικός να τραυματισθεί.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη που έχει κλείσει περιμετρικά την περιοχή, καθώς οι πρόσφυγες έχουν δηλώσει ότι πρόθεσή τους είναι να μεταβούν στα σύνορα. Όπως ανέφεραν πάντως χθες, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα, παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Οι ίδιες πηγές κάλεσαν τους επωφελούμενους «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας»

Διαβατά: Ένταση και επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας στο κέντρο φιλοξενίας

Μεγάλη ένταση επικράτησε πριν από λίγη ώρα έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά μεταξύ ομάδας προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρει το ThessToday.gr περίπου 300 πρόσφυγες μαζί με τις οικογένειες τους συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο camp και ζητούσαν να περάσουν τα σύνορα με σκοπό να πάνε στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα προσφύγων προσπάθησε να περάσει προς τη Συμμαχική Οδό, η οποία είναι κλειστή, προκειμένου να υποδεχθούν άλλους πρόσφυγες που κατέφθαναν στη δομή.

Εκεί συνάντησαν τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.

Τα εκτεταμένα επεισόδια κράτησαν περίπου 20 λεπτά.

Αρχικά μετανάστες πέταξαν αντικείμενα κατά αστυνομικών και στη συνέχεια ξέσπασε πετροπόλεμος.

Κατά τα επεισόδια έσπασε το τζάμι αυτοκινήτου τηλεοπτικού συνεργείου, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή δηλώνουν αδυναμία να εμποδίσουν αύριο τους μετανάστες αν αυτοί αποφασίσουν να περπατήσουν προς την Ειδομένη.

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος δήλωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω είτε στις δομές, είτε τα διαμερίσματα, ή τα ξενοδοχεία που ήρθαν καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments