Διεθνή

Κολωνία: Εκδήλωση με τον Μπάρακ Ομπάμα

Κολωνία: Εκδήλωση με τον Μπάρακ Ομπάμα
Η κλιματική αλλαγή, η ευθύνη των νέων και η οικονομική κρίση του 2009 ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εμφανίστηκε χθες το βράδυ στην Lanxess Arena της Κολωνίας για την «Παγκόσμια Σύνοδο Ηγεσίας».

Η κλιματική αλλαγή, η ευθύνη των νέων και η οικονομική κρίση του 2009 ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εμφανίστηκε χθες το βράδυ στην Lanxess Arena της Κολωνίας για την «Παγκόσμια Σύνοδο Ηγεσίας». Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στη ζωή μετά τον Λευκό Οίκο.

«Πεπεισμένος και συγκρατημένα αισιόδοξος» εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα ότι τελικά οι ΗΠΑ θα αναλάβουν σύντομα ηγετικό ρόλο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Εξέφρασε κατανόηση για την ενόχληση που εκφράζεται από πολλές πλευρές μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από την Διάσκεψη για το Κλίμα, αλλά τόνισε και ότι δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι η Καλιφόρνια εφαρμόζει πολιτικές για να επιτύχει όλους τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων και απευθύνθηκε στους νέους:

«Δεν θα επιτρέπατε στον παππού σας να αποφασίσει τι θα φορέσετε ή τι μουσική θα ακούσετε, αλλά του επιτρέπετε να αποφασίζει για το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσετε;», διερωτήθηκε.

Ερωτώμενος σχετικά με τα «εναλλακτικά γεγονότα», στα οποία αναφέρεται συχνά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «μια δημοκρατία καθορίζεται από την ελευθερία των διαφορετικών απόψεων, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν τίθενται υπό αμφισβήτηση τα θεμελιώδη γεγονότα», για να αναφέρει χαρακτηριστικά, δείχνοντας ένα χάρτινο ποτήρι: «Μπορούμε να συζητούμε επί ώρα για το αν είναι μεγάλο ή μικρό, αλλά αν μου πείτε ότι αυτό δεν είναι ποτήρι και είναι δέντρο, δεν ξέρω τι θα πρέπει να απαντήσω».

Αναφερόμενος στις ευθύνες του προέδρου των ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα παραδέχθηκε ότι και η δική του κυβέρνηση έκανε σφάλματα, αλλά «καλοπροαίρετα, χωρίς πρόθεση» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος καλείται συχνά να λάβει αποφάσεις στηριζόμενος σε πιθανότητες:

«Στην κρίση του 2009, αποφασίσαμε να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες, παρότι οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μόλις 50%», τόνισε. «Ως ηγέτης, πρέπει κανείς να ξέρει να ακούει. Αυτό ήταν το πρώτο που έμαθα», συνέχισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και στην ερώτηση αν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι καλός πρόεδρος, απάντησε αστειευόμενος: «Το σίγουρο είναι ότι όποιος θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ διαθέτει… υγιές “εγώ”».

Αναφερόμενος στη ζωή του μετά τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού μίλησε για την σύζυγό του, Μισέλ, λέγοντας ότι «είναι όμορφη, έξυπνη και χορεύει καλά», πρόσθεσε ότι διαμαρτύρεται συχνά διότι δεν μαζεύει τα παπούτσια του, ενώ αποκάλυψε ότι πηγαίνοντας στο νέο του σπίτι διαπίστωσε ότι δεν γνώριζε καν πώς λειτουργεί η μηχανή του καφέ. Είπε εξάλλου ότι μετά το τέλος της θητείας του, για ένα διάστημα «κοιμόταν πολύ».

Σήμερα το βράδυ ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει στο Βερολίνο μια ιδιωτική συνάντηση με «τη φίλη» του ‘Αγγελα Μέρκελ, ενώ το Σάββατο θα συμμετάσχει σε εκδήλωση τύπου «Town Hall Meeting», όπου θα απαντήσει στις ερωτήσεις 300 νέων, μελών της κοινωνίας των πολιτών απ’ όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments