Ελλάδα

Ακατάλληλη φέτα σήμανε συναγερμό στην αγορά – “Λουκέτο” από τον ΕΛΓΟ στην τυροκομική μονάδα

Ακατάλληλη φέτα σήμανε συναγερμό στην αγορά – “Λουκέτο” από τον ΕΛΓΟ στην τυροκομική μονάδα
Ανάκληση πιστοποίησης για ένα μήνα σε τυροκομική επιχείρηση, καθώς εξακολουθούσε να παράγει προϊόν Φέτα ΠΟΠ παρότι της είχε επιβληθεί προσωρινή διακοπή λειτουργίας.

Στην ανάκληση άδειας πιστοποίησης τυροκομικής μονάδας για ακατάλληλη φέτα ΠΟΠ καθώς και επιβολή προστίμων σε 13 επιχειρήσεις προχώρησε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο οργανισμός προχώρησε σε ανάκληση πιστοποίησης για ένα μήνα σε τυροκομική επιχείρηση, καθώς εξακολουθούσε να παράγει προϊόν Φέτα ΠΟΠ παρότι της είχε επιβληθεί προσωρινή διακοπή λειτουργίας.

Επίσης, από τη συγκεκριμένη επιχείρηση ζητήθηκε να αποσύρει και να αποχαρακτηρίσει τις ποσότητες που παρήχθησαν καθ’ ολο το χρονικό διάστημα διακοπής της λειτουργίας της.

Παράλληλα, σε πέντε επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα, καθώς δεν υπέβαλλαν μηνιαία ισοζύγια γάλακτος για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018.

Τέλος, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε οκτώ επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι τέλος Ιανουαρίου δεν είχαν υποβάλει ετήσια ισοζύγια γάλακτος όπως είχαν υποχρέωση.

Τι είναι Φέτα ΠΟΠ

Η φέτα είναι λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, που ωριμάζει μέσα σε άλμη.

Κατοχυρώθηκε οριστικά ως προϊόν ΠΟΠ μόλις το 2002, έπειτα από περιπέτειες και προσφυγές κυρίως από τη Δανία και τη Γαλλία.

Για να αποκαλείται ένα τυρί Φέτα ΠΟΠ, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις:

  • Να προέρχεται αποκλειστικά από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και, από νησιά, μόνο από τη Λέσβο.
  • Να παρασκευάζεται μόνο από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, σε αναλογία πρόβειο τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%.
  • Να χρησιμοποιείται γάλα μόνο από ελληνικές φυλές προβάτων, που τρέφονται με την τοπική χλωρίδα κάθε περιοχής, κυρίως σε ελεύθερες βοσκές. n Να παράγεται από τον Οκτώβριο έως τα μέσα Ιουνίου.
  • Να περιέχει ελάχιστα λιπαρά 43% επί ξηρού και μέγιστη υγρασία 55%.
  • Να ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή σε δοχεία από λευκοσίδηρο (τενεκέδες).
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments