Διεθνή

Αλβανία: Σεσημασμένος για ληστείες στην Ελλάδα ο Αλβανός δραπέτης

Αλβανία: Σεσημασμένος για ληστείες στην Ελλάδα ο Αλβανός δραπέτης
Ο δράστης που έπεσε νεκρός στην Αλβανία, είχε αποδράσει τον Ιούλιο του 2013 από τις φυλακές Τρικάλων.

H αστυνομία στην Αλβανία επιβεβαίωσε ότι ο νεκρός, κατά την ανταλλαγή πυρών με τους ληστές της χρηματαποστολής στο αεροδρόμιο των Τιράνων την Τρίτη (9/4/19), είναι ο Αντβίν Μουράτι βαρυποινίτης δραπέτης από τις φυλακές των Τρικάλων το 2013.

Ο Μουράτι σκοτώθηκε λίγο έξω από το αεροδρόμιο, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει με τα άλλα μέλη της συμμορίας που νωρίτερα είχαν αρπάξει σάκους με δέκα εκατομμύρια ευρώ από αεροσκάφος των αυστριακών αερογραμμών την ώρα που φόρτωνε τα χρήματα στην πίστα και ετοιμαζόταν για απογείωση.

Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό εάν σκοτώθηκε από όπλο της αστυνομίας ή της ομάδας ληστών, οι οποίοι διαφεύγουν μαζί με τα χρήματα αλλά, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι γνωστοί πλέον στις Aρχές.

Η αστυνομία θεωρεί τον Μουράτι εγκέφαλο της σπείρας και διοργανωτή άλλων δυο ακόμα ληστειών που έγιναν στο αεροδρόμιο των Τιράνων το 2016 και το 2017.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη ότι ξυπνά μνήμες από την απόδραση 11 κρατουμένων, τον Ιούλιο του 2013, από τις φυλακές Τρικάλων. Και τα δύο περιστατικά έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Τον Αντριάν Μουράτι. Να αναφέρουμε λοιπόν, ότι ο Αλβανός κακοποιός ήταν ανάμεσα στους 11 που είχαν αποδράσει από τις φυλακές των Τρικάλων.

Ο δράστης, μαζί με έναν συνεργό του, είχαν κάνει ληστεία σε τράπεζα στη Λαμία με λεία 1 εκατομμύριο ευρώ. Τα λεφτά από τη ληστεία δεν είχαν βρεθεί ποτέ, αφού ο Αντβίν ουδέποτε αποκάλυψε που βρίσκονταν.

Έτσι, μετά τη σύλληψή του, κατέληξε στις φυλακές των Τρικάλων.

Το 2013 μαζί με άλλους 10 κρατούμενους και με «αρχηγό» τον Μάριο Κόλα, είχαν καταφέρει να αποδράσουν. Ο Μουράτι κι άλλος ένας από τους δραπέτες χωρίστηκαν από τους υπόλοιπους, για να ξεφύγουν από το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας, που κράτησε πάνω από έναν μήνα, και βάφτηκε με το αίμα δυο αθώων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι δραπέτες (ανάμεσα στους οποίους δεν ήταν ο Μουράτι) είχαν σκοτώσει μια νεαρή γυναίκα στον Ισθμό της Κορίνθου και έναν αστυνομικό στο Δίστομο, περιοχές όπου συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν για τους συλλάβουν.

Η ληστεία στην Αλβανία

Από τη στιγμή που απέδρασε από τις φυλακές των Τρικάλων, ο Μουράτι εξαφανίστηκε. Ο κακοποιός έκανε την επανεμφάνισή του το απόγευμα της Τρίτης (9/4/19)  όταν μαζί με άλλους τέσσερις εισέβαλαν με βαν στο αεροδρόμιο των Τιράνων και επιτέθηκαν σε χρηματαποστολή που εκείνη την ώρα φόρτωνε σάκους με χρήματα σε αεροπλάνο που επρόκειτο να αναχωρήσει για τη Βιέννη.

Όπως γράφει το in.gr, οι δράστες, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, εισέβαλαν στην πίστα του αεροδρομίου με βαν και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους υπαλλήλους την ώρα που φόρτωναν τους σάκους με τα λεφτά στο αεροπλάνο.

Έβαλαν τα λεφτά στο βαν και απομακρύνθηκαν. Όμως ένας πυροσβέστης που είδε τα πάντα, ειδοποίησε την αστυνομία.

Ξεκίνησε καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την οποία έπεσε νεκρός ο Μουράτι, αλλά οι συνεργοί του κατάφεραν να αποφύγουν τη σύλληψη, αφού εγκατέλειψαν το βαν και διέφυγαν με άλλο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, τα χρήματα που κλάπηκαν ανήκαν σε ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και είχαν μεταφερθεί με οχτώ οχήματα στο αεροδρόμιο.

Είναι η τρίτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια που γίνεται ληστεία σε χρηματαποστολές στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Πληροφοριακά, ανα αναφέρουμε ότι τον Ιούνιο του 2016 τρία άτομα είχαν εισβάλει στο αεροδρόμιο και αφαίρεσαν από αυτοκίνητο χρηματαποστολής που επρόκειτο να μεταφορτώσει σε αεροπλάνο σάκους που περιείχαν 1.000.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα. Τον Φεβρουάριο του 2017 ένοπλοι είχαν ακινητοποιήσει όχημα χρηματαποστολής λίγο έξω από το αεροδρόμιο και είχαν αφαίρεσαν 3.500.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments