Video

Σεισμός τώρα: Ισχυρή δόνηση στην Ταϊβάν (vid)

Σεισμός τώρα: Ισχυρή δόνηση στην Ταϊβάν (vid)
Σεισμός τώρα: Ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την παραθαλάσσια πόλη Χουάλιεν της Ταϊβάν.

Σεισμός τώρα: Δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την παραθαλάσσια πόλη Χουάλιεν της Ταϊβάν.

Σεισμός τώρα: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα

Σύμφωνα με τις Αρχές δεν υπάρχουν ως τώρα πληροφορίες για θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα της νήσου Ταϊπέι, όπου ταρακουνήθηκαν πολλά κτίρια.

Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν συγκριτικά μικρό, 18 χιλιόμετρα. Δεν είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Κατά το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός είχε μήκος 6,4 βαθμών.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 13:01 τοπική ώρα (08:01 ώρα Ελλάδας).

Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά σε σημείο όπου τέμνονται δύο τεκτονικές πλάκες και δοκιμάζεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Πάνω από 100 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί εξαιτίας σεισμού το 2016. Μια ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους το 1999.

Οι σεισμοί που “χτύπησαν” την Ταϊβάν

Η Ταϊβάν βρίσκεται σε σεισμικά ενεργή ζώνη. Οι γεωλόγοι έχουν εντοπίσει 42 ενεργά ρήγματα στο νησί, αλλά οι περισσότεροι από τους σεισμούς που εντοπίστηκαν στην Ταϊβάν οφείλονται στη σύγκλιση της πλάκας των Φιλιππίνων και της Ευρασιατικής πλάκας στα ανατολικά του νησιού.

Οι περισσότεροι από τους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ταϊβάν συμβαίνουν στην πραγματικότητα από την ανατολική ακτή και προκαλούν μικρές ζημιές, ενώ μικρότεροι σεισμοί κάτω από το ίδιο το νησί έχουν ιστορικά αποδειχθεί πιο καταστροφικοί.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ταϊβάν ήταν το 1624, έτος ίδρυσης της ολλανδικής Formosa.

Μεταξύ του 1901 και του 2000 υπήρχαν 91 μεγάλοι σεισμοί στην Ταϊβάν, από τους οποίους οι 48 είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνουν άνθρωποι.

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός ήταν ο σεισμός του 921, ο οποίος έπληξε τις 21 Σεπτεμβρίου 1999 και ζήτησε 2.415 ζωές.

Πολλά σύγχρονα κτίρια στην Ταϊβάν έχουν κατασκευαστεί με ασφάλεια στο σεισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊπέι 101, η οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει τις διπλές προκλήσεις του να είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να αντέχει σεισμούς, αλλά αρκετά άκαμπτη ώστε να αντισταθεί στη διάτμηση του ανέμου.

Το Σύστημα Σιδηροδρόμων Υψηλής Ταχύτητας ενσωματώνει μια αυτόματη συσκευή ασφαλείας για την ασφαλή έξοδο όλων των αμαξοστοιχιών σε περίπτωση ανίχνευσης σημαντικού σεισμού.

Παρ ‘όλα αυτά, τα κακά πρότυπα κατασκευής έχουν κατηγορηθεί για θύματα σε έναν αριθμό μεγάλων σεισμών, συμπεριλαμβανομένου του σεισμού Meishan του 1906 και του σεισμού 921.

Μέσα στην Ταϊβάν το Κεντρικό Γραφείο Καιρού είναι ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση και αναφορά σε σεισμούς.

Οι μεγάλοι σεισμοί αξιολογούνται επίσης από τη Γεωλογική Έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιστημονικές μελέτες της σεισμολογίας του νησιού ξεκίνησαν την ιαπωνική εποχή, όταν ο πρώτος σεισμογράφος εγκαταστάθηκε στην Ταϊπέι από την εταιρεία Fusakichi Omori.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments