Ελλάδα

Βάψιμο αυγών: Χρήσιμες συμβουλές για το δημοφιλέστερο έθιμο του Πάσχα

Βάψιμο αυγών: Χρήσιμες συμβουλές για το δημοφιλέστερο έθιμο του Πάσχα
Πως το βάψιμο των αυγών μπορεί να γίνει παιχνιδάκι με απλές οδηγίες.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Η παράδοση μάλιστα επιτάσσει να τα βάφουμε κόκκινα, ωστόσο σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν άλλα χρώματα ή συνδυασμούς χρωμάτων.

Βασικό «παράπονο» όσων προσπαθούν να κρατήσουν ακόμη ζωντανή την παράδοση είναι ότι τα αυγά σπάνε πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια του βαψίματος. Επειδή όλα όμως είναι θέμα πρώτης ύλης, παρακάτω υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να αυγά σας να είναι ατόφια.

Ποια αυγά πρέπει να προτιμάμε

Προτιμάμε αυγά μεσαίου μεγέθους και με μπεζ κέλυφος. Τα μπεζ αυγά θα αποκτήσουν πιο βαθύ κόκκινο χρώμα από ό,τι τα λευκά. Τα λευκά είναι κατάλληλα για άλλες βαφές. Εάν λοιπόν θέλετε κόκκινα παραδοσιακά αυγά, επιλέξτε τα μπεζ.

Για να μην σπάνε τα αυγά στο βράσιμο

Από το προηγούμενο βράδυ βγάζουμε τα αυγά έξω από το ψυγείο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Το επόμενο πρωί τα σκουπίζουμε ένα ένα, για να είναι η επιφάνειά τους καθαρή και λεία.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην σπάσουν:

  • Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα πλατιά.
  • Στρώνουμε βαμβακερή πετσέτα στον πάτο για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Δεν στριμώχνουμε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο
  • Ρίχνουμε νερό, τόσο όσο να σκεπάζει τα αυγά, μαζί με μια πρέζα αλάτι και μια κουταλιά ξύδι.
  • Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανοίγουμε το καπάκι.

Επιπλέον: Για να σταθεροποιηθεί η βαφή

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της βαφής που αγοράσαμε, κυρίως όσον αφορά το χρόνο που χρειάζεται να αφήσουμε τα αυγά μας βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Διαλύουμε το φακελάκι της βαφής σε χλιαρό νερό και δεν ξεχνάμε να ρίξουμε μαζί αρκετό ξύδι. Το ξύδι βοηθά να σταθεροποιηθεί το χρώμα πάνω στο αυγό. Τοποθετούμε τα αυγά μέσα στη βαφή αφού έχουν κρυώσει από το βράσιμο και οπωσδήποτε σε μία στρώση.

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play