Lifestyle

Στάνκογλου: Γιατί αρνήθηκα να υποδυθώ τον Βαρουφάκη

Στάνκογλου: Γιατί αρνήθηκα να υποδυθώ τον Βαρουφάκη
Τον λόγο για τον οποίο αρνήθηκε να υποδυθεί τον Γιάννη Βαρουφάκη στη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά αποκάλυψε ο Γιάννης Στάνκογλου

Τον λόγο για τον οποίο αρνήθηκε να υποδυθεί τον Γιάνη Βαρουφάκη στη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά αποκάλυψε ο Γιάννης Στάνκογλου. Μλώντας στην Real News είπε:

«∆εν είναι ότι δεν θέλησα, το θέμα ήταν ο χρόνος. Ο Γιούγκερµαν, που κάνω αυτή τη στιγμή στο θέατρο, είναι τρίωρη παράσταση. Κι εγώ θα έπρεπε να βρίσκομαι επί 58 ημέρες στο γύρισμα. Θα έπρεπε, επίσης, να έχω ξυρισμένο κεφάλι και να φοράω περούκα στην παράσταση.

Για να συμμετάσχω στην ταινία, θα έπρεπε να αφήσω το θέατρο, πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσα να κάνω. ∆εν προλάβαινα να τα συνδυάσω. Σκέφτηκα ότι δε θα ήμουν καλός ούτε στο ένα ούτε στο άλλο.

Και όταν έχεις απέναντί σου έναν σκηνοθέτη σαν τον Γαβρά, που εκτιμώ τόσο και θαυμάζω, καλό είναι να είσαι εκεί στο 100%, όχι µόνο στο 50%. Εννοείται, επίσης, ότι ένα υπαρκτό πρόσωπο, που ζει ανάμεσά µας, ένα πρόσωπο πολιτικό και -κακά τα ψέματα αμφιλεγόμενο. Απαιτούσε τρομερή προετοιμασία για να το υποδυθείς».

Βαρουφάκης: Ο “απρόβλεπτος Μαρξιστής” που “σκότωσε” την τρόικα και η ταινία (vid)

Ο άνθρωπος που σε μία νύχτα έκανε όλη την Ευρώπη να μιλάει για εκείνον, δεν είναι ένας πολιτικός σαν όλους τους άλλους. Σε άρθρο του στις 18 Φεβρουαρίου 2015, έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ αυτο-χαρακτηρίστηκε ως «απρόβλεπτος Μαρξιστής». Είναι ο άνθρωπος που η δημοφιλία του έφτασε στο αποκορύφωμά της σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών και συμμετείχε σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τότε που παιζόταν “κορώνα – γράμματα” η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Ο πατέρας του είναι ο Αιγυπτιώτης Γεώργιος Βαρουφάκης, γεννημένος στο Κάιρο το 1925, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, χημικός, πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Χαλυβουργικής ο οποίος είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο για τις αριστερές του πεποιθήσεις. Η μητέρα του Ελένη, είναι επίσης χημικός με καταγωγή και αυτή από το Ρέθυμνο, από το Άδελε συγκεκριμένα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διατέλεσε Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος καθώς και Διευθυντής του Διδακτορικού Προγράμματος Οικονομικών Επιστημών. Παράλληλα, είναι Επίτιμος Καθηγητής Συγκριτικής Νομικής, Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής στο International University College του Πανεπιστημίου του Τορίνο, Επισκέπτης Καθηγητής στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και Επίτιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία.

Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών, με πάνω από 140 χιλιάδες σταυρούς προτίμησης, και διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τις 27 Ιανουαρίου έως την παραίτησή του την 6η Ιουλίου του 2015. Ως μαθητής, είχε δάσκαλο σε ιδιαίτερα μαθήματα τον φιλόλογο Πέτρο Μώραλη, μετέπειτα Υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πατέρα του σημερινού Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Για να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, πήρε συστατική επιστολή από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου (με την ιδιότητά του ως καθηγητή Οικονομικών), τον οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια μέσω του Μώραλη.

Βαρουφάκης: Ο άνθρωπος που “σκότωσε” την τρόικα

Ο κ. Βαρουφάκης ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ανέλαβε τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς της Ευρώπης. Μετά από λίγες ημέρες ανακοίνωσε στην από κοινού συνέντευξη τύπου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η Ελλάδα δεν θα συνεργαστεί με την Τρόικα η οποία δεν αποτελεί θεσμικό όργανο, αλλά θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και δεν θα συνάψει συμφωνίες για νέα δανειακή σύμβαση[21], κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ολλανδού πολιτικού ο οποίος αποχώρησε.

Μετά από μία σειρά συνεδριάσεων της Ευρωομάδας (Eurogroup) για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, ενώ ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα αρνούνταν να εφαρμόσει νέα υφεσιακά μέτρα χωρίς μέριμνα για ανάπτυξη ή διαγραφή χρέους. Στις 10 Φεβρουαρίου 2015, δήλωσε ότι ρήξη με τους εταίρους είναι ένα πιθανό σενάριο.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αρχικά δεν κατέθεσε προτάσεις της Ελληνικής πλευράς, ενώ όταν τελικά το έπραξε, χαρακτηρίστηκαν ανεπαρκείς και απορρίφθηκαν. Σε άρθρο του, στις 18 Φεβρουαρίου 2015, έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ αυτο-χαρακτηρίστηκε ως «απρόβλεπτος Μαρξιστής».

Με τις διαπραγματεύσεις να παγώνουν, ο Βαρουφάκης συναντήθηκε στις αρχές Απριλίου 2015 με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την πληρωμή του Απριλίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να υποχωρήσει στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και εργασιακών

Λίγες εβδομάδες μετά πραγματοποιήθηκε το Eurogroup στη Ρίγα όπου οι δανειστές ανέφεραν πως η Ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε λίστα μεταρρυθμίσεων με τον επικεφαλής του EuroWorking Group να δηλώνει ότι η ρευστότητα της χώρας επαρκεί μόνο μέχρι τον Ιούνιο. Η στασιμότητα των διαπραγματεύσεων στη Λετονία έφερε πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτήσει νέα ομάδα διαπραγμάτευσης στο οποίο προστέθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση και προκάλεσε τον Βαρουφάκη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αν το επιθυμεί. Στις 18 Μαΐου ο Βαρουφάκης τόνισε ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας και προανήγγειλε νέα μέτρα με ένταξη συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας με μετρητά και κάρτες.

Στις 26 Ιουνίου 2015 εν μέσω πολιτικής πίεσης και χωρίς να έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, συγκλήθηκε διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Εθνικό δημοψήφισμα με σκοπό να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός αν αποδέχεται την τελεσιγραφική πρόταση των θεσμών ή όχι. Στις 6 Ιουλίου 2015 (μία μέρα μετά το δημοψήφισμα) και αφού επικράτησε το «ΟΧΙ»,δήλωσε την παραίτηση του από Υπουργός Οικονομικών εξηγώντας τους λόγους σε ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Σχετικά με την κρίση του χρέους, και κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων στις αρχές Ιουλίου του 2015 για την ελληνική κρίση χρέους, ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στη Βρετανική εφημερίδα The Guardian, υποστήριξε πως η Γερμανία επιδιώκει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προς επιδίωξη των πολιτικών της συμφερόντων στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments