Πολιτική

Αλέκος Φλαμπουράρης: Έρχεται η 13η σύνταξη

Αλέκος Φλαμπουράρης: Έρχεται η 13η σύνταξη
Την επαναφορά της 13ης σύνταξης προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης

«Μεθοδικά, σταδιακά και στοχευμένα, θα λαμβάνουμε επανορθωτικά και αναπτυξιακά μέτρα εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων. Καθώς η χώρα εμπεδώνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παγιώνει τη σταθερότητα στην οικονομία της, θα υπάρξουν και μόνιμα, θετικά για τους πολλούς, μέτρα. Προφανώς μέσα σε αυτά είναι η 13η σύνταξη», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξή του στην Realnews.

Ο κ. Φλαμπουράρης προκαλεί τη ΝΔ αν έχει πρόταση θεσμοποιημένων μόνιμων μέτρων εντός των δημοσιονομικών στόχων, να την καταθέσει δημοσίως. «Αλλά πώς να το κάνει», προσθέτει «αφού το πρόγραμμά της είναι πρόγραμμα βαθύτερης λιτότητας. Αντί να ζητάει αυξήσεις μισθών, ευαγγελίζεται την κατάργηση του οκτάωρου. Αντί να ζητάει αύξηση των συντάξεων, ευαγγελίζεται την ιδιωτική ασφάλιση. Για να κρύψει, λοιπόν, την αντιλαϊκή της πολιτική η ΝΔ, για να μην παραδεχθεί ότι τα μέτρα είναι θετικά, επιχειρεί να πει πως είναι πρόσκαιρα και «πονηρά»».

Σχετικά με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Επικρατείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το κριτήριο της λοιπής περιουσίας εάν διαπιστωθεί ότι επηρεάζει την υπαγωγή του δανειολήπτη στη ρύθμιση. Τέλος, για την προοπτική του εγχειρήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας, σημειώνει ότι «είναι ο καθρέφτης των διεργασιών που συντελούνται στην κοινωνία, είναι προϊόν συλλογικής πολιτικής ανάγκης και όχι εκλογικό παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τονίζει ότι το κόμμα του «ακούει την κοινωνία » και «αυτό το πλεονέκτημα θα υπαγορεύσει τις εξελίξεις».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Nα εργαστούμε για μια κοινωνία αλληλεγγύης»

Το αναστάσιμο μήνυμα να αποδεσμεύσει τα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής μας και να μας δώσει τη δυνατότητα να εργαστούμε για μια κοινωνία πραγματικής αλληλεγγύης», δήλωσε από την Κέρκυρα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός τόνισε:

«Θεωρώ ότι η ζωή του ανθρώπου κινείται με κύκλους. Κλείνεις έναν κύκλο, ανοίγεις έναν άλλο. Έτσι πορεύτηκα στη ζωή μου από τα δέκα μου χρόνια, που έπρεπε τότε να πάρω πρώιμες αποφάσεις, ή να υποταχθώ στο μοιραίο -που από ένα παιδικό παιχνίδι από μία μία έκρηξη εγκαταλειμμένης χειροβομβίδας, έχασα το φως μου- ή να νικήσω τη μοίρα μου. Επέλεξα το δεύτερο. Και έτσι πορεύτηκα.

Έτσι θεωρώ ότι κάποια στιγμή έπρεπε να κλείσει ο κύκλος μου στην κεντρική πολιτική σκηνή, να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους να ασχοληθούν, σε νεότερους ανθρώπους, να μπορέσουν να εμπλουτίσουν τη δημόσια ζωή. Στη νέα αυτή περίοδο, που έχει να κάνει με το Ευρωκοινοβούλιο, συμπίπτει η επιλογή μου αυτή με ένα κομβικό σημείο που άφορα την Ευρώπη. Καθώς είναι κοινό αποδεκτό -συνέχισε ο πρ. υπουργός και νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής- ότι η Ευρώπη αυτήν τη στιγμή ακολουθεί το δρόμο του υπνοβάτη που βλέπει ότι πέφτει στο γκρεμό, αλλά δεν μπορεί να κρατηθεί. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να ανατάξουμε. Να αναχαιτίσουμε αυτόν τον πυροδοτούμενο ευρωσκεπτικισμό που αφυπνίζει το σοβινισμό και τον εθνικισμό.

Περιγράφοντας κανείς σήμερα την Ευρώπη θα έλεγε ότι μοιάζει με την εποχή του μεσοπολέμου, που έφτασε στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στο αιματοκύλισμα και το μακελειό εκείνο που έγινε στους Ευρωπαϊκούς λαούς. Τώρα πρέπει να βρεθούν οι δυνάμεις που θα αποδείξουν ότι δε σκέφτονται τον εαυτό τους, είτε σε προσωπικό, είτε σε κομματικό επίπεδο, αλλά σκέφτονται τον Ευρωπαίο πολίτη και την ίδια την Ευρώπη.

Δηλαδή να βρεθούν οι δυνάμεις οι προοδευτικές, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί, πράσινοι, οικολόγοι, να μπορέσουμε να εκπονήσουμε και να προτάξουμε ένα νέο αφήγημα κοινωνικό και πολιτικό που θα υποδεικνύει με πειστικό τρόπο στους Ευρωπαίους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τις παθογένειες που την οδήγησαν σε μία περίοδο αφυδατωμένων κοινωνικών δικαιωμάτων, να πάμε σε μία Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης. Μια Ευρώπη με ισχυρή γεωστρατηγική θέση , ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά της Μέσης Ανατολής ή κλιματικά φαινόμενα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, καταλήγοντας: «Απέναντι σε αυτόν τον ορυμαγδό, απαιτείται μία νέα πολιτική και κοινωνική πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο