Ελλάδα

Είναι άγνωστη, αλλά υπάρχει Ελληνική λέξη που αρχίζει από «ζν»

Είναι άγνωστη, αλλά υπάρχει Ελληνική λέξη που αρχίζει από «ζν»
Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά κι όμως υπάρχει μια ελληνική λέξη που ξεκινάει από «ζν». Δείτε την... περιβόητη αυτή λέξη.

Η Ελληνική γλώσσα είναι η αλήθεια ότι εμπεριέχει αρκετές λέξεις και εκφράσεις που δύσκολα έχει ακούσει κάποιος. Ωστόσο, με λίγο ψάξιμο μπορεί κανείς να ανακαλύψει… θησαυρούς στην υπέροχη γλώσσα μας. Πάντως, αν κάποιος σας ρωτούσε αν υπάρχει ελληνική λέξη που να ξεκινάει από «ζν», οι περισσότεροι θα λέγατε σίγουρα όχι. Ωστόσο, μια τέτοια λέξη όχι μόνο απλά υπάρχει, αλλά τη συναντάμε και σε αρκετές ομηρικές μεταφράσεις. Ποια είναι λοιπόν αυτή η λέξη;

Το Ζνίχι, που δεν είναι κάποια παραλλαγή της λέξης νύχι, σε κάποια τοπική διάλεκτο, χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πίσω μέρος του λαιμού, τον σβέρκο, τον αυχένα. Είναι λέξη της παλαιάς δημοτικής και δεν είναι τυχαίο ότι τη συναντάμε σε αρκετές ομηρικές μεταφράσεις. Μάλιστα όταν ο ακαδημαϊκός Κ. Τρυπάνης γνωμοδότησε για ποιο λόγο πρέπει να σταματήσει να διδάσκεται η μετάφραση της Οδύσσειας του Ζ. Σίδερη, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι περιέχει λέξεις παντελώς άγνωστες, όπως το ζνίχι.

Που εμφανίζεται η λέξη αυτή

Η λέξη πιθανόν να ετυμολογείται από το ινίον (άγνωστο όμως με ποια διαδρομή)· πάντως το βυζαντινό λεξικό Σούδα έχει ως ζινίχιον το λουρί του υποδήματος. Σλαβική αρχή δεν μπορεί να αποκλειστεί, έτσι κι αλλιώς όμως είναι η μοναδική ελληνική λέξη που αρχίζει από ζν-! Εμφανίζεται σε πολλές παροιμίες, π.χ. «το φιλότιμο μαυρίζει το ζνίχι» (επειδή ο φιλότιμος υποχωρεί), ενώ διάσημος είναι ο στίχος της «Ζούγκλας» του Βάρναλη, όπου ο ποιητής σαν αιλουροειδές ποθεί να χώσει νύχι και δόντι «στο κρουστό σου ζνίχι το μαυριδερό».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments