Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Δείτε πόσο λιγότερα θα πληρώνετε μετά τη μείωση του ΦΠΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Δείτε πόσο λιγότερα θα πληρώνετε μετά τη μείωση του ΦΠΑ
Λογαριασμοί ρεύματος: Η μείωση αυτή θα φανεί στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Μειωμένοι κατά 7% αναμένεται να είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος της ΔΕΗ, μετά την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN TV, τόνισε μάλιστα ότι η μείωση αυτή θα φανεί στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο ίδιος ανακοίνωσε το άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων της ΔΕΗ στην Αττική μέχρι το φθινόπωρο.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα με τις ουρές καταναλωτών που παρατηρούνται στα υφιστάμενα καταστήματα της επιχείρησης. Επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλη εμπορική αλυσίδα, με την οποία αναμένεται σύντομα να συναφθεί συμφωνία συνεργασίας για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε ώρες λειτουργίας καταστημάτων.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, επανέλαβε ότι μετά τις τεράστιες ζημίες του 2018 η ΔΕΗ θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2019. Τόνισε δε πως οι περυσινές ζημίες, ύψους 542 εκατ. ευρώ, ήταν κυρίως αποτέλεσμα της φορολογίας και της υποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων.

Ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε πως η ΔEΗ δεν θα αυξήσει τα τιμολόγια ρεύματος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

«Εχουμε καταφέρει να καταστήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες κερδοφόρες και έχουμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Στις 28 Μαΐου θα κατατεθούν οι προσφορές», είπε χαρακτηριστικά για τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για τον ενδεχόμενο κίνδυνο μπλακ άουτ, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο η ΔΕΗ που παράγει ρεύμα, αλλά και ιδιώτες. Και από τις δύο πλευρές υπάρχει υπερεπάρκεια. Ούτε με τα δίκτυα μεταφοράς υπάρχει πρόβλημα. Έχουν αντέξει και σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Στη διανομή καμιά φορά υπάρχουν τοπικής κλίμακας διακοπές. Δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου μπλακ άουτ».

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι «εξαντλούμε τα περιθώρια διαλόγου με τους καταναλωτές, αλλά όταν διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση διαλόγου, αναγκαζόμαστε να κόβουμε το ρεύμα. Κάνουμε όμως, από την άλλη πλευρά, διευκολύνσεις και όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα προβλήματα, εγκρίνουμε και πιο εξειδικευμένους διακανονισμούς». Επισήμανε επίσης ότι θα υπάρξει τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό αφορά την επιχείρηση και το fund που θα δώσει χρήματα έναντι εκχώρησης των οφειλών.

Διαβάστε Eπίσης

13η σύνταξη: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

ΔΕΗ: Προχωρά στην τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι