Κόσμος

Δημοσκοπήσεις 2019: Νευρικότητα στο Βερολίνο ενόψει ευρωεκλογών

Δημοσκοπήσεις 2019: Νευρικότητα στο Βερολίνο ενόψει ευρωεκλογών
Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, κάποιοι θεωρούν λανθασμένη τη συντηρητική πορεία που ακολουθεί η νέα πρόεδρος και πιθανή διάδοχος της Μέρκελ.

Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού βρίσκονται αντιμέτωπα με σημαντική μείωση των ποσοστών τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως μεγάλους κερδισμένους τους Πράσινους. Οι μεγάλοι χαμένοι των ευρωεκλογών της Κυριακής θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές αφορούν στην εκλογή ευρωβουλευτών, στη Γερμανία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., οι ψηφοφόροι ψηφίζουν συχνά με γνώμονα την εσωτερική πολιτική, εκτιμά η Ούρσουλα Μινχ. Η επικεφαλής της Ακαδημίας Πολιτικής Επιμόρφωσης στην πόλη Τούτσινγκ αναμένει σημαντικές απώλειες για τους συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικούς.

Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στα πρόθυρα νέας καθίζησης. Στις τελευταίες ευρωεκλογές απέσπασαν ποσοστό 27%. Για την ερχόμενη Κυριακή οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ποσοστό μόλις γύρω στο 17%. Το χειρότερο σενάριο για το SPD είναι ότι ενδέχεται, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να μην αναδειχθούν δεύτερο κόμμα σε πανγερμανικές εκλογές.

Όπως εκτιμά η Ούρσουλα Μινχ, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν πλέον τη ρετσινιά του ηττημένου. Όπως αναμένεται, οι Σοσιαλδημοκράτες θα εμπλακούν την επομένη των εκλογών σε συζητήσεις για στελέχη, τις γενικότερες κατευθύνσεις και τη συμμετοχή τους στη συγκυβέρνηση με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Μέρκελ.

Οι Πράσινοι ενδέχεται να αναδειχθούν δεύτερο κόμμα

Νευρικότητα επικρατεί ωστόσο και στους Χριστιανοδημοκράτες εν όψει ευρωεκλογών. Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, κάποιοι θεωρούν λανθασμένη τη συντηρητική πορεία που ακολουθεί η νέα πρόεδρος και πιθανή διάδοχος της Μέρκελ, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η πολυετής παραμονή της Μέρκελ στην εξουσία ζημιώνει εν τέλει το CDU και ζητούν άμεση αλλαγή.

Όλα δείχνουν ότι οι Πράσινοι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των ευρωεκλογών. Το κίνημα «Fridays for future» ανέδειξε την προστασία του κλίματος ως κορυφαίο ζήτημα στη δημόσια ζωή. Παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα μιλούν πλέον για το περιβάλλον, οι Γερμανοί θεωρούν ότι μόνο οι Πράσινοι είναι σε θέση να εφαρμόσουν μια αποτελεσματική πολιτική. Οι δημοσκοπήσεις πάντως μιλούν ξεκάθαρη γλώσσα και δείχνουν τους Πράσινους να υπερδιπλασιάζουν το 8,9% που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Απομένει η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η οποία στις τελευταίες γερμανικές εκλογές καρπώθηκε τη δυσαρέσκεια πολλών Γερμανών για την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου.

Μετά τη μείωση του αριθμού των προσφύγων το ζήτημα δεν κυριαρχεί πλέον στη γερμανική επικαιρότητα. Την ίδια στιγμή το AfD έχει να αντιμετωπίσει σειρά άλλων προβλημάτων, όπως οι κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση, αλλά και η εγγύτητά του σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές, η οποία, όπως λέει η Ούρσουλα Μινχ απωθεί πολλούς εν δυνάμει ψηφοφόρους του.

Η γερμανική ειδικός προειδοποιεί, πάντως, τους Πρασίνους να μη στηρίξουν το μέλλον τους σε ένα και μοναδικό θέμα, όπως έκανε το AfD με το προσφυγικό, αλλά να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους, κυρίως της νέας γενιάς, ότι έχουν άποψη και θέσεις σε πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν τη γερμανική κοινωνία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments