Πολιτική

Εκλογές 2019: Τα απίστευτα ποσά που παίρνουν τα κόμματα από την κρατική χρηματοδότηση αν φτάσουν το 1.5%

Εκλογές 2019: Τα απίστευτα ποσά που παίρνουν τα κόμματα από την κρατική χρηματοδότηση αν φτάσουν το 1.5%
Τα χρήματα που κερδίζουν τα κόμματα σε περίπτωση που φτάσουν το 1.5% είναι μεγάλο δέλεαρ.

Κατά καιρούς στις Ευρωεκλογές ,αλλά και στις Εθνικές εκλογές  έχουμε δει πολλά…περίεργα κόμματα. Σίγουρα όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί ποιος είναι ο στόχος τους. Στη χώρα μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δυο κόμματα παλεύουν για την πρώτη θέση και τέσσερα – πέντε για το όριο του 3%. Η ουσιαστική μάχη δηλαδή είναι για περίπου επτά κόμματα. Αυτός ο αριθμός είναι μικρός μπροστά στα 40 κόμματα που έχουν πάρει άδεια από τον Άριο Πάγο για να κατέβουν στις εκλογές.

Το μυστικό πίσω από όλες αυτές τις συμμετοχές είναι η κατηγορία του 1.5%. Συγκεκριμένα όσα κόμματα καταφέρουν να φτάσουν αυτό το ποσοστό στις Ευρωεκλογές ή τις Εθνικές εκλογές, κερδίζουν κρατική επιχορήγηση. Υπάρχουν δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το 2014  το ΛΑ.ΟΣ. του Γιώργου Καρατζαφέρη έλαβε ποσοστό 2,69%. Μερικούς μήνες αργότερα η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στερήθηκε οριακά την είσοδο στη Βουλή, συγκεντρώνοντας το 2,87% των ψήφων. Στη θεωρεία και στις δυο περιπτώσεις μιλάμε για αποτυχία.

Εκλογές 2019: Τι λαμβάνει κάθε κόμμα

Στις αρχές Μαρτίου, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξανδρου Χαρίτση, κατανεμήθηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ στα πολιτικά κόμματα για το τρέχον έτος. Μέσα στα κόμματα που έλαβαν χρήματα, πέρα από τα 8 που βρίσκονται στη βουλή είναι και το ΛΑ.ΟΣ. και η ΛΑΕ. Το ύψος της ανήλθε σε 88.234 ευρώ. Τα 73.529 ευρώ εξ’ αυτών αφορά την τακτική χρηματοδότηση και τα 14.705 ευρώ τη χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους.

Τα πρώτα κόμματα, σε αυτή την περίπτωση το ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, έλαβαν ήταν 820.386 ευρώ και 663.000 ευρώ αντίστοιχα. Με λίγα λόγια η επιχορήγηση για το ποσοστό του 1.5% ανέρχεται στις 90.000 ευρώ. Για το 1,5% απαιτούνται περίπου 85.000 ψήφοι, ανάλογα βέβαια και με το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες.

Που σημαίνει περίπου 1000 ευρώ επιχορήγηση για κάθε ψήφο.Δεν είναι ένα ευκαταφρόνητο ποσό, αλλά δεν είναι και μεγάλο, όταν για να αποσπάσεις 85.000 ψήφους θα πρέπει να δαπανήσεις ένα εξίσου σεβαστό ποσό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments