Πολιτική

Εκλογές 2019: Νέες καταγγελίες των ομογενών για ελλείψεις σε ψηφοδέλτια κομμάτων

Εκλογές 2019: Νέες καταγγελίες των ομογενών για ελλείψεις σε ψηφοδέλτια κομμάτων
Με προβλήματα διεξάγονται οι εκλογές 2019 στο εξωτερικό, καθώς αρκετοί ομογενείς καταγγέλλουν έλλειψη ψηφοδελτίων των κομμάτων.

Χωρίς το σύνολο των ψηφοδελτίων διεξάγονται οι εκλογές 2019 σε κάποια εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Αυτό το γεγονός προκαλεί πρόβλημα στους ψηφοφόρους που, όπως καταγγέλλουν,  καταλήγουν να ψηφίζουν διαφορετικό συνδυασμό απ’ αυτόν που έχουν προεπιλέξει. Οι πρώτες καταγγελίες έγινε από το ΛΑΕ για την ψηφοφορία στο Λονδίνο. Όπως ανέφερε το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια του κόμματος, παρότι έχουν σταλεί εδώ και ημέρες. Καταγγελία για την έλλειψη ψηφοδελτίων υπάρχει και στο Στρασβούργο, όπου ένας χρήστης του Facebook έγραψε στον λογαριασμό του: «εδώ Γαλλία, δεν υπήρχαν όλα τα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών. Μόνο 10-12 από τους 30 + με δικαιολογία ότι δεν πλήρωσαν τα κόμματα να τα στείλουν».

Τι ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών

Αρκετά προβλήματα φαίνεται πως υπάρχουν και σε πόλεις της Γερμανίας, όπου κάποιοι ομογενείς υποχρεώθηκαν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους να αλλάξουν την ψήφο τους, λόγω έλλειψης του ψηφοδελτίου. Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών νωρίτερα διευκρίνισε ότι η εκτύπωση και έγκαιρη παράδοση των ψηφοδελτίων στο εσωτερικό αλλά και στις κατά τόπους πρεσβείες του εξωτερικού γίνεται αποτελεί ευθύνη του κάθε κόμματος.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εκλογείς, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν ψηφοδέλτια του κόμματος που επιθυμούν, μπορούν να συμπληρώνουν την ψήφο τους σε «λευκά» (άγραφα) ψηφοδέλτια, τα οποία οι εκλογείς μπορούν να συμπληρώσουν χειρόγραφα, από τη στιγμή που ελλείπουν έντυπα ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου κόμματος, όπως προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία.

Ευθύνη των κομμάτων η εκτύπωση και έγκαιρη παράδοση των ψηφοδελτίων

Το υπουργείο επικαλέσθηκε την εκλογική νομοθεσία (άρθρο 71 του π.δ. 26/2012) που αναφέρει τα παραπάνω περί ευθύνης των κομμάτων, ενώ συμπληρώνει πως «Παρ’ όλα αυτά, με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας και την διασφάλιση της γνήσιας αποτύπωσης της βούλησης του εκλογικού σώματος, τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία δημοσίων αρχών, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης των τυχόν προβλημάτων».

Και η ανακοίνωση του υπουργείου συνεχίζει: «Για το λόγο, άλλωστε, αυτό, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε, σήμερα τα ξημερώματα, η μη ύπαρξη ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Ενότητας» στην πρεσβεία του Λονδίνου, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος, όσο και με την οικεία πρεσβευτική αρχή και τον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Προς το σκοπό αυτό, μάλιστα, απεστάλη και κατεπείγον έγγραφο, με το οποίο διευκρινίζεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν «λευκά» (άγραφα) ψηφοδέλτια, τα οποία οι εκλογείς μπορούν να συμπληρώσουν χειρόγραφα, από τη στιγμή που ελλείπουν έντυπα ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου κόμματος, όπως προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία». Τέλος συμπληρώνεται πως «Είναι σαφές ότι οι διατυπωθείσες καταγγελίες, αλλά και η προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης στα συναρμόδια Υπουργεία, που ουδεμία εμπλοκή έχουν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας εκτύπωσης και διανομής των ψηφοδελτίων των κομμάτων, δεν έχουν καμία βάση. Η δε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων είναι απολύτως ατυχής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments