Ελλάδα

Απεργία διαγνωστικών κέντρων: Ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα (10/6)

Απεργία διαγνωστικών κέντρων: Ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα (10/6)
Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα (10/6) η απεργία των διαγνωστικών κέντρων σε όλη τη χώρα.

Η απεργία των διαγνωστικών κέντρων ξεκινάει επίσημα σήμερα, Δευτέρα (10/6) σε όλη τη χώρα. Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, αυτές οι ενέργειες ανάγκασαν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να καλέσει τον κλάδο σε έκτακτη συνάντηση για την Τρίτη 11 Ιουνίου.

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Τι ζητά ο κλάδος

Παράλληλα, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα, που «απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου».  Κύρια αιτήματα του κλάδου είναι η κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο και η αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback.

Επίσης ο κλάδος ζητά την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας Υγείας. Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα δεν θα εξυπηρετούν καμία κατηγορία ασφαλισμένων, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments