Ελλάδα

ΗΠΑ προς Τουρκία: Προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

ΗΠΑ προς Τουρκία: Προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
Η Αμερική έστειλε το δικό της μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας πως η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ένα ιδιαίτερα προκλητικό βήμα.

Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία δεν σταματάει να προκαλεί με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ. Την Παρασκευή (14/6) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε τους τόνους αποκαλύπτοντας ότι το γεωτρύπανο “Πορθητής” ξεκίνησε την γεώτρηση στα δυτικά της Πάφου. Στη συνέχεια τόνισε ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο. Αυτές οι δηλώσεις δεν θα μπορούσαν να μείνει ασχολίαστες από την πλευρά της Αμερικής.

Συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προκλητικό βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή. Παράλληλα υπενθύμισε προηγούμενη τοποθέτηση στην οποία είχε εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

“Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή. Εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση”, ήταν τα λόγια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα Hellas Journal.

Πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία έχει απέναντι της και τους Med 7. Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου πήραν το μέρος της Κύπρου, κάτι που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας. “Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του ελληνικού διδύμου που είναι ασύμβατες με τις αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχουν καμία αξία ή επίπτωση σε μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά τους, οι Έλληνες διπλωματούχοι τονίζουν ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση και αυτό την κάνει ιδιαίτερα απρόβλεπτη. “Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνει και τη σημασία της δήλωσης των Med 7, τόσο αναφορικά με τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, όσο και εις ότι αφορά την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια», σχολίαζαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τον Alpha. «Η Τουρκία, απομονώνεται, πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη». Τονίζουν, δε, πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους εταίρους και συμμάχους της στην περιοχή», τόνισαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments