Ελλάδα

Δημοσκόπηση για εκλογές 2019: Αυτοδυναμία η ΝΔ, εδραιώνεται ο Βαρουφάκης

Δημοσκόπηση για εκλογές 2019: Αυτοδυναμία η ΝΔ, εδραιώνεται ο Βαρουφάκης
Μια νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές 2019 αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία αγγίζει ποσοστά αυτοδυναμίας. Σταθερά εντός Βουλής ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Βρισκόμαστε σχεδόν δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές 2019 που θα κρίνουν ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Μια νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll έδειξε πως αν οι εκλογές ήταν την επόμενη Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία θα ήταν το πρώτο κόμμα και μάλιστα με ποσοστό αυτοδυναμίας φτάνοντας  στα όρια του 40%. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άνοδο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι αρκετή για να του δώσει την πρώτη θέση.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι αισθητά κάτω από την επίδοσή του στις 26 Μαΐου, το ΚΚΕ συνεχίζει να έχει απώλειες, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης σταθεροποιεί τη δυναμική του, εμφανιζόμενος να εισέρχεται άνετα στη Βουλή τουλάχιστον ως πέμπτο κόμμα. Η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου κινούνται ελαφρά πάνω από το όριο του 3%. Με αυτά τα δεδομένα κανένα από τα δυο αυτά κόμματα δεν μπορεί να είναι σίγουρο για την παρουσία του στη νέα Βουλή.

Στην απλή πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 1,8%. Αν δεν προσμετρηθούν τα λευκά, τα άκυρα και όσοι δηλώνουν αποχή, η ΝΔ φτάνει στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,4%, ο κ. Βαρουφάκης στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου που κάνει στη συνέχεια η εταιρία, «μοιράζοντας» τους αναποφάσιστους με βάση την εκλογική τους συμπεριφορά στις ευρωεκλογές, η ΝΔ φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, ο κ. Βαρουφάκης στο 4,1%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%. Από τα άλλα κόμματα το μόνο που δείχνει κάπως ικανό να προσεγγίσει το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται στο 2,3%.

Συνεκτιμώντας και το περιθώριο απόκλισης που δίνει η Opinion Poll, η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει άνετα ακόμα και το 40% και πάντως να κινηθεί στο χώρο της αυτοδυναμίας σε κάθε περίπτωση. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 30% και πάντως να βρεθεί πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες όπως τους δημοσίευσε η Opinion Poll

Διαβάστε Eπίσης