Διεθνή

Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Έκλεισαν οι κάλπες – Αγωνία στα επιτελεία για το αποτέλεσμα

Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Έκλεισαν οι κάλπες – Αγωνία στα επιτελεία για το αποτέλεσμα
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων, αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα οι δύο "μονομάχοι".

Εδώ και λίγη ώρα, οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έχουν περάσει στη φάση της καταμέτρησης των ψήφων. Τα επιτελεία των Εκρέμ Ιμάμογλου και Μπιναλί Γιλντιρίμ περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα, τα οποία εκτός από την πολιτική ζωή της Πόλης, αναμένεται να επηρεάσουν και ολόκληρη την Τουρκία. Να σημειωθεί ότι η παράταξη του Μπιναλί Γιλντιρίμ, η οποία στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε καταθέσει ένσταση και εν τέλει πετύχει τη διεξαγωγή επαναληπτικής ψηφοφορίας, καθώς η διαφορά του με τον Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν μικρή και υπήρξαν φόβοι (από το στρατόπεδο του Γιλντιρίμ) για αλλοίωση του αποτελέσματος.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ωρών και τα επιτελεία των Γιλντιρίμ, Ιμάμογλου αλλά και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένουν να δουν σε ποιον υποψήφιο δόθηκε η εντολή των πολιτών της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω εντάσεων με την ΕΕ  δεν θα ήθελε με τίποτα να δει νίκη του υποψηφίου που στηρίζεται από την αντιπολίτευση. “Με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν στην πρώτη θέση τον Ιμάμογλου οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σκληρό πλήγμα για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία”, σημειώνει αναλυτής από τη γείτονα χώρα, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στην ανάλυσή της για τη σημερινή μονομαχία, η Der Spiegel σημείωσε τα εξής: “Η απόφαση αυτή μάλλον έκανε περισσότερο κακό στο ΑΚΡ παρά καλό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Τούρκοι βρήκαν άδικη την ακύρωση της νίκης του Ιμάμογλου. Η δυσαρέσκεια φαίνεται να επεκτείνεται ακόμη και στους οπαδούς του κόμματος του Ερντογάν. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η αντιπολίτευση μπορεί να υπολογίζει σε ακόμα μεγαλύτερη νίκη αυτή τη φορά”.

Που ψήφισαν οι Ιμάμογλου, Γιλντιρίμ και Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νικητής της πρώτης, ακυρωθείσας, διαδικασίας, ψήφισε στο Μπεϊλίκντουζου, στο μέρος όπου είχε διατελέσει δήμαρχος. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι περιμένει ένα όμορφο αποτέλεσμα: “Ο λαός μας με συνειδητοποιημένα θα πάρει την πιο σωστή απόφαση. Περιμένω ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα”.

Ο δε Γιλντιρίμ ψήφισε στην Τούζλα και από τις δηλώσεις του φάνηκε να μην… περιμένει πολλά σχετικά με το αποτέλεσμα, κρατώντας μετριοπαθή στάση: “Η απόφαση του λαού της Κωνσταντινούπολης θα είναι σεβαστή”. Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε μετά της συζύγου του, Εμινέ, στην ασιατική πλευρά της Πόλης. “Οι πολίτες στην Κωνσταντινούπολη θα πάρουν την πιο εύστοχη απόφαση. Όλοι μας προσπαθήσαμε πολύ”, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος λίγο μετά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments