Διεθνή

Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Τα τελικά αποτελέσματα και η διαφορά Ιμάμογλου – Γιλντιρίμ

Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Τα τελικά αποτελέσματα και η διαφορά Ιμάμογλου – Γιλντιρίμ
Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα της χθεσινής αναμέτρησης.

Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα της χθεσινής μονομαχίας μεταξύ του Εκρέμ Ιμάμογλου και του Μπιναλί Γιλντιρίμ, η οποία βρήκε νικητή τον πρώτο. Συγκεκριμένα, ο νικητής των δημοτικών εκλογών έλαβε συνολικά 4.741.868 ψήφους, έναντι 3.935.453 του αντιπάλου του. Πρόκειται για μία διαφορά της τάξεως των 806.415 ψήφων, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα το “κλειστό μπρα ντε φερ” της πρώτης διαδικασίας (13.000 ψήφοι) η οποία οδήγησε τον συνδυασμό Γιλντιρίμ, δηλαδή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πιέσει για τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδέχθηκε με “βαριά καρδιά” τη νίκη του Γιλντιρίμ, ο οποίος είναι μέλος της αντιπολίτευσης. “Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα. Εύχομαι τα αποτελέσματα των εκλογών ανανέωσης του Δήμου της Κωνσταντινούπολης να είναι επωφελή για την Κωνσταντινούπολή μας”, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, που είδε το AKP να χάνει την Κωνσταντινούπολη έπειτα από κυριαρχία 25 ετών.

Ο επικεφαλής του Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, Σαντί Γιουβέν, ανακοίνωσε ενώπιον του τουρκικού Τύπου ότι αμφότεροι οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα άσκησης έφεσης για το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Πλέον, το μόνο που μένει να φανεί είναι το πότε θα δοθεί το “ΟΚ” στον Εκρέμ Ιμάμογλου για να ασκήσει τα καθήκοντά του. Πιθανολογείται ότι αυτό θα συμβεί μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 3 Ιουλίου.

Ο ενωτικός Εκρέμ Ιμάμογλου

Αφού “κλείδωσε” τη νίκη του, ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παραχώρησε δηλώσεις ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα. Στις δηλώσεις του, ο Ιμάμογλου εμφανίστηκε ενωτικός, τείνοντας χείρα συνεργασίας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας. Να εργαστούμε μαζί για να υπηρετήσουμε την Κωνσταντινούπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του μετά τη νίκη του. Μάλιστα, τόνισε ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον πρόεδρο για να του παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιό του.

Η αντίδραση Ερντογάν και οι εκτιμήσεις

Μετά τη νίκη Ιμάμογλου, άπαντες προσπαθούσαν να κάνουν ένα πολιτικό “ψυχογράφημα” σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι αναλυτές από την Τουρκία γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα “πόνεσε” τον Τούρκο πρόεδρο, είτε για ιστορικούς λόγους (το AKP είχε για χρόνια τον έλεγχο της πόλης), είτε για πολιτικούς λόγους, καθώς το έρεισμα της αντιπολίτευσης θα είναι ισχυρότερο με τον Ιμάμογλου ως έναν εκ των κύριων εκφραστών.

Για αρχή, όπως αναφέρει ο Μπερκ Εσέν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να μειώσει τον αντίκτυπο της ήττας του κόμματός του: «Το γενικό επιτελείο του AKP θα προσπαθήσει πιθανόν να σχετικοποιήσει την εμβέλεια αυτών των εκλογών και να συμπεριφερθεί σαν όλο αυτό να μην είναι πολύ σημαντικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments