Διεθνή

Τουρκία: Αρχίζει τις γεωτρήσεις το “Γιαβούζ” – Πρώτος σταθμός η Καρπασία

Τουρκία: Αρχίζει τις γεωτρήσεις το “Γιαβούζ” – Πρώτος σταθμός η Καρπασία
Τουρκία: Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας της χώρας, ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία: Το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” θα πιάσει δουλειά από την ερχόμενη εβδομάδα, με πρώτο σταθμό την περιοχή της Καρπασίας, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Μάλιστα, τόνισε ότι η Τουρκία έχει λάβει τις σχετικές άδειες για την έναρξη των εργασιών. “Εντός μίας εβδομάδας θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση με το Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο, στην Καρπασία, σε περιοχή που έχουμε πάρει άδεια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντονμέζ.

Ο Τούρκος υπουργός, σημείωσε επίσης ότι έχει οριστεί πρόγραμμα διάρκειας τριών μηνών, όσον αφορά τις γεωτρήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι εργασίες του “Γιαβούζ” μπορεί να “κολλήσουν” σε αστάθμητους παράγοντες, όπως η σεισμική δραστηριότητα. “Πριν γίνει η γεώτρηση είναι νωρίς να πούμε κάτι. Ελπίζουμε να φτάσουμε στα αποτελέσματα που θέλουμε”, υπογράμμισε.

Το ζήτημα της έναρξης των γεωτρήσεων σχολιάστηκε εμμέσως και από τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ. Μάλιστα, ο Ακάρ έκανε λόγο για τις απειλές που δέχεται η Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να εργάζεται υπέρ των συμφερόντων της, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα τις απειλές.

“Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το αξιόλογο έθνος μας συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στις απειλές και τους κινδύνους που εκτοξεύονται κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ακάρ, που συνέχισε από την πλευρά του να ανεβάζει τους “τόνους”, όσον αφορά τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Το υποβρύχιο που “συνοδεύει” το “Γιαβούζ”

Το “Γιαβούζ” θα έχει και… παρέα στις εργασίες γεώτρησης. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα, το Gür S-357, προστατεύει τα δύο γεωτρύπανα, «Πορθητής» και «Γιαβούζ» τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Gur S-357, προστατεύει και το ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός”, πλην των δύο γεωτρυπάνων. Το απόγευμα της Πέμπτης το τουρκικό υποβρύχιο δέχθηκε επισκέψεις από τον κόσμο στα κατεχόμενα, όπου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα.

«To υποβρύχιο Gür S-357 προσφέρει μεγάλη υπεροχή σε πολεμικές συνθήκες με το χαμηλό ακουστικό ίχνος του. Το μήκος 62 μέτρων και βάρους περίπου 400 τόνων υποβρύχιο, έχει τη δυνατότητα να παραμείνει βαθιά στη θάλασσα για 50 ημέρες» σχολίαζε η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments