Πολιτική

Εκλογές 2019: Άνοιξαν οι κάλπες – Ψηφίζουν 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι

Εκλογές 2019: Άνοιξαν οι κάλπες – Ψηφίζουν 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι
Εκλογές 2019: Ξεκίνησε η "μητέρα των μαχών". Άνοιξαν οι κάλπες, οι οποίες θα κλείσουν στις 19:00. Πότε θα έχουμε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα και το ποιοι βουλευτές εκλέγονται. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Εκλογές 2019: Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να εκλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή. Πρόκειται για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της μεταμνημονιακής εποχής και για τις 19ες της μεταπολίτευσης. Εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν να διενεργηθούν από το 1928 (19 Αυγούστου), ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο στήθηκαν εθνικές κάλπες και τα έτη 1910 (21 Αυγούστου) και 1875 (18 Ιουλίου).

Τα 21.478 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας ανοίγουν για τους ψηφοφόρους στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.

Οι εκλογές διενεργούνται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Β’ Αναθεώρησης του 2019, δηλαδή αυτούς που περιλαμβάνουν τις μεταβολές που επήλθαν έως και τις 30 Απριλίου 2019, ενώ οι τετραπλές εκλογές του Μαΐου διεξήχθησαν με βάση τους καταλόγους της Α΄ Αναθεώρησης, δηλαδή με τις μεταβολές που επήλθαν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εγγραμμένοι ψηφοφόροι για τις σημερινές εκλογές να είναι 18.430 λιγότεροι, όσοι δηλαδή και οι θανόντες στο μεσοδιάστημα.

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του συνδέσμου «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν στον αριθμό 213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους, μπορούν να απευθυνθούν, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, στα δημοτολόγια του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι 102.987 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε ένα από τα 294 (227 αμιγή, 67 μεικτά) ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν καθοριστεί.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων οφείλουν να ψηφίσουν στον δήμο της νόμιμης εγγραφής τους, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Στο εκλογικό τμήμα που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν πως είναι διπλοεγγεγραμμένοι και δεν ψήφισαν ούτε και θα ψηφίσουν αλλού. Οι δηλώσεις αυτές συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εσωτερικών και διασταυρώνονται. Υπενθυμίζεται ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Όσα άτομα είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο και προσέρχονται για να ψηφίσουν σε σχολείο που δεν διαθέτει ειδικές ράμπες, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν για να τους μεταφέρουν στο εκλογικό τμήμα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δίνονται τα ψηφοδέλτια και ο φάκελος στον ψηφοφόρο, ο οποίος αποσύρεται σε ειδικό χώρο στο ισόγειο ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου και αφού επιλέξει το ψηφοδέλτιο, το παραδίδει μέσα στο φάκελο στον δικαστικό αντιπρόσωπο.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από όσους την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσους είναι άνω των 70 ετών.

Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι’ αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων ενός εκ των 20 συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους (είτε αριστερά, είτε δεξιά), ως ακολούθως:

  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
  • στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Αφού κλείσουν οι κάλπες, αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων και στη συνέχεια των σταυρών. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται σε κάθε νομό από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, μεταδίδονται στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία, το υπουργείο, τα αναρτά στην ιστοσελίδα του (https://ekloges.ypes.gr/) και τα διοχετεύει στα ΜΜΕ.

Εκλογές 2019 – Πού ψηφίζω: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βουλευτικές εκλογές

Φυσικά πριν πάτε στην κάλπη θα πρέπει να γνωρίζετε το που ψηφίζετε, προκειμένου να αποφύγετε… δυσάρεστες εκπλήξεις.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το όριο ηλικίας όσων έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν:

«Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4406/2016 ΦΕΚ 133 / τ.Α΄ / 26 Ιουλίου 2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διερεύνηση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ΠΔ 26/2012 (Α’ 57) για την εφαρμογή των ανωτέρω η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο».

  • Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

  • Η ψήφος είναι υποχρεωτική; Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.
  • Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος; Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.
  • Πού μπορώ να ψηφίσω; Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα που καθορίζονται εγκαίρως με αποφάσεις των αρμοδίων περιφερειακών αρχών.
  • Πώς θα μάθω πού ψηφίζω; Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν: Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις» Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00. Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν. Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους; Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
  • Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω; Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 30 Απριλίου 2019. Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.
  • Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω; Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

  • Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί; Για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
  • Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ; Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.
  • Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου; Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.
  • Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού; Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

  • Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα; Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
  • Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου; Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
  • Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω; Οι ετεροδημότες εκλογείς στις ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που θα καθοριστούν εγκαίρως. Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΣ www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».
  • Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω; Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Τα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν 20 πολιτικά κόμματα. Αναλυτικά αυτά είναι τα εξής:

  • Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς –ΣΥΡΙΖΑ
  • Νέα Δημοκρατία –ΝΔ
  • Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος–ΚΚΕ
  • Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.)
  • Ένωση Κεντρώων
  • Ελληνική Λύση- Κυριάκος Βελόπουλος
  • Πλεύση Ελευθερίας- Ζωή Κωνσταντοπούλου
  • Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
  • Δημοσθένης Βεργής- Έλληνες Οικολόγοι
  • Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.)
  • Ελλήνων Συνέλευσις (Αρτέμης Σώρρας)
  • Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-ΕΕΚ Τροτσκιστές
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)- ΚΚΕ (μ-λ)
  • Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μ-λ ΚΚΕ
  • Λαϊκή Ενότητα
  • Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25)
  • Δημιουργία Ξανά -Θάνος Τζήμερος
  • Συν…φωνία Πολιτικών Κομμάτων
  • Ε.ΠΑ.Μ – Α.Κ.Κ.ΕΛ- Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) και Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ).

Εκλογές 2019: Πότε θα έχουμε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα

O μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών είναι έτοιμος για τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σήμερα έγιναν συνεχείς δοκιμές στα συστήματα από τους αρμοδίους. Επίσης, μέχρι τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής εκτιμάει η Singular Logic ότι θα έχει δοθεί μία ασφαλής εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών καθώς και για τις έδρες που θα καταλάβουν τα κόμματα. Παράλληλα μέχρι τις 23:00 το βράδυ θα υπάρχουν οι πρώτες ασφαλείς σταυροδοσίες για τους υποψηφίους βουλευτές ανά περιφέρεια.

Μάλιστα, την ικανοποίησή του εξέφρασε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης. Επιπλέον οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν εφοδιαστεί με 12.000 τάμπλετς και 4.500 κινητά για να καλυφθεί το 75% των εκλογικών τμημάτων.

Παράλληλα στις 19:00 το απόγευμα θα μεταδοθούν από τα τηλεοπτικά κανάλια τα exit polls. Kατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς το υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments