Πολιτική

Αντικαπνιστικός νόμος: Προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας η εφαρμογή του

Αντικαπνιστικός νόμος: Προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας η εφαρμογή του
Αντικαπνιστικός νόμος: Με... αστερίσκο η εφαρμογή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποιες οι άμεσες προτεραιότητες για το υπουργείο Υγείας.

Αντικαπνιστικός νόμος: Μια σειρά από μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά σχέδια, όπως προκύπτει από τους φακέλους που μοίρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς και σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου.  Έτσι, ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντζομάνη, καλούνται να φέρουν σε πέρας τον στόχο για ποιοτική δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες.

Η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες. Ανάμεσα στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ώστε να ελέγχεται η εφαρμογή του νόμου είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων. Στους ελέγχους θα εμπλέκεται πιο ενεργά η αστυνομία, καθώς και η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.

Οι στόχοι που τίθενται είναι η ενημέρωση και πρόληψη για όλους, ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους, η αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, ο σεβασμός στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και η σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση στην Υγεία.

Ως άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, τίθενται οι εξής:

 • Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.
 • Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο.
 • Ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.).
 • Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες.
 • Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ.).
 • Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.
 • Άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία.
 • Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.
 • Προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.
 • Ενίσχυση των νοσοκομείων με: 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα, και 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας.
 • Δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης.

Σε ό,τι αφορά τα συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς, αναφέρεται ενδεικτικά η εφαρμογή συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο 30% κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης