Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απόφαση – τομή για τους επικεφαλής σε ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απόφαση – τομή για τους επικεφαλής σε ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή και από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση δεν θα έχει "εμπλοκή" στον διορισμό του επικεφαλής σε ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την προεκλογική περίοδο, πολλώ δε μάλλον μετά τις νικηφόρες εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σταματήσει να αναδεικνύει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα. Έχοντας συμπληρώσει δέκα ημέρες διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία πιστώνεται το γεγονός ότι έχουν παρθεί με ταχύτητα ορισμένες αποφάσεις που συμπλέουν με τις προγραμματικές δηλώσεις της, πριν την 7η Ιουλίου. Όπως για παράδειγμα οι ανακοινώσεις για τους Γενικούς Γραμματείς, η επαναφορά της επένδυσης του Ελληνικού αλλά και οι προετοιμασίες για το φορολογικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να αποσυμπιέσει την κυβέρνηση από την εμπλοκή της σε ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ.

Από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση δεν θα είναι υπεύθυνη για τον διορισμό των επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), σε μια κίνηση που συμβολίζει την προσπάθεια για αποκομματικοποίηση του δημοσίου τομέα. Πλέον, ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ θα είναι υπηρεσιακός διευθυντής και όχι πρόσωπο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα με τίτλο «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 προβλέπεται ότι «η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211 ) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58) καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται».

Μετά την κατάργηση των συγκεκριμένων θέσεων, αυτό που αναμένεται να ακολουθήσει θα είναι νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένου, από το ΑΣΕΠ, μέσα από τη δημόσια διοίκηση.

Ακόμα, με το ίδιο Π.Δ, δημιουργείται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γενική Γραμματεία Εργασίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρεται μεταξύ άλλων, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που έτσι παύει να έχει και εκείνο πολιτικά οριζόμενο επικεφαλής. Στο εξής και στο ΣΕΠΕ θα προΐσταται δημόσιος υπάλληλος επιλεγμένος μέσω ΑΣΕΠ.

Με αυτή του την κίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που απομάκρυνε ουσιαστικά από τις αρμοδιότητές του τον ορισμό επικεφαλής σε δύο μεγάλα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης. Μία κίνηση που εναρμονίζεται με τις προθέσεις της κυβέρνησης για αποκομματικοποίηση και απεμπλοκή της “σφιχτής” παρακολούθησης των κυβερνήσεων με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments