Οικονομία

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Έρχονται μέτρα ανακούφισης για χιλιάδες πολίτες

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Έρχονται μέτρα ανακούφισης για χιλιάδες πολίτες
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα καταθέσει σε λίγες ημέρες ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν βελτιώσεις για χιλιάδες πολίτες.

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Την ερχόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή ένα “πακέτο” μέτρων που αφορούν τη φορολογία, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών. Στόχος του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών, είναι αυτό το μίνι – νομοσχέδιο να φέρει μια “ανάσα” σε χιλιάδες φορολογούμενους, (με αρκετούς εξ αυτών να έχουν το βλέμμα τους και στα αναδρομικά) μέσω βελτιωτικών μέτρων, αναφορικά με τις 120 δόσεις, αλλά και με τον ΦΠΑ. Το εν λόγω πακέτο βελτιώσεων θα αποτελεί “πρελούδιο” για το μεγάλο νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο, την εποχή της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020. Στο δεύτερο σκέλος, αναμένεται να έρθουν οι φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα ανάπτυξης που έχει προαναγγείλει η νέα κυβέρνηση.

Το team τεχνοκρατών των δανειστών έχει λάβει υπόψιν του το τι προτίθεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με το επιτελείο οικονομικών της κυβέρνησης να ενημερώνει σχετικά στο συνέδριο του Economist, προσκομίζοντας τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις που έρχονται στα φορολογικά.   Ουσιαστικά, η κυβέρνηση στοχεύει να ελαφρύνει το βάρος από εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν οφειλές στην Εφορία μέχρι 3.000 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερο αριθμό δόσεων αλλά και τη μείωση του ποσού που απαιτείται για την ελάχιστη δόση, από τα 30 στα 20 ευρώ.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο

  • Τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% ετησίως που είναι σήμερα στο 3%.
  • Τη χορήγηση κινήτρων σε όσους ενταχθούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση, κάτι δεν συμβαίνει τώρα. Μια σκέψη είναι να σπάει το χρέος σε δύο κομμάτια, να παγώνει το ένα για όσο εξυπηρετείται το άλλο μέρος και στο τέλος είτε να διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής για τους συνεπείς είτε να ξανασπάει σε περισσότερα κομμάτια.
  • Την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων μόνο για μεγάλες οφειλές.
  • Τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% ετησίως που είναι σήμερα στο 3%.
  • Τη χορήγηση κινήτρων σε όσους ενταχθούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση,
  • Την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων μόνο για μεγάλες οφειλές.

Τι θα περιλαμβάνει η φθινοπωρινή παρέμβαση

  • Τη μείωση του φόρου μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών, που από το 22% θα πέσει στο 9% από την 1/1/2020 για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στη διετία 2020-2021. Η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
  • Τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 24% από 28% που είναι σήμερα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και στο 20% από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
  • Την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί από 1/1/2020.
  • Την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.
  • Το «πάγωμα» για ακόμη μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα είναι ένας φόρος ο οποίος από το 2013 που θεσπίστηκε δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
  • Τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments